Winkelverkenner
Dienstverlening

Boekhouden

Boekhouden

Iedereen kent de term boekhouden wel, maar wat het precies inhoud is soms nog onbekend. Kort uitgelegd is het het administratief bijhouden van een persoon of bedrijf zijn financiën. In deze tekst gaan we verder bekijken wat boekhouden precies inhoudt en wanneer iemand zichzelf een boekhouder mag noemen.

Boekhouding
Zoals net al aangegeven is, is boekhouden het vastleggen van financiële feiten wat betreft een persoon of een bedrijf. Ook kan dit zijn voor een overheidsinstelling. Het hoofddoel van boekhouden is het bijhouden van de in- of uitgaven van de cliënt. Op deze manier ligt dit vast en kunnen er dus geen onduidelijkheden over ontstaan. Dit kan dus op particulier gebied al wanneer je jouw eigen administratie bijhoudt. Wanneer het een bedrijf betreft is dit vaak een professioneel bedrijf die de boekhouding voor het bedrijf verzorgt. Er is in Nederland zelfs een boekhoudplicht. Dit staat in de grondwet omschreven. Deze wet verplicht bedrijven om financiële administratie bij te houden van het bedrijf.

Doelen van boekhouden
Boekhouden kan verschillende doelen hebben:
1. Het overzicht krijgen en behouden in de financiële gegevens.
2. Het overzicht krijgen van de winst en het verlies van het bedrijf of de persoon.
3. Het verantwoording afleggen van de financiële administratie zoals dus verplicht is in de Nederlandse wet.

Bij het maken van de boekhouding wordt dit in een groot bestand gestopt. Dit heet het grootboek. In het grootboek staat dus alle financiële administratie opgeslagen. Door het maken van dit grootboek is alle financiële administratie op een plaats en overzichtelijk. Door het grootboek te maken krijg je ook uiteindelijk de jaarcijfers die je dus weer kan overleggen. De jaarstukken bestaan uit:

1. De jaarrekening: de balans die er uit komt na alle winst en kosten te berekenen.
2. Het jaarverslag: de uitleg van de jaarrekening en schriftelijke uitleg over de verwachtingen van het aankomende jaar.

Boekhouding verplicht
In de Nederlandse wet is dus opgenomen dat het boekhouden voor een bedrijf in Nederland verplicht is. Dit is opgenomen in burgerlijk wetboek 3 artikel 15i lid 1. Hierin staat in moeilijke woorden omschreven dat het verplicht is. In een normale Nederlandse vertaling staat er: Elke persoon die een bedrijf voert of een zelfstandig bedrijf bezit is verplicht om boekhouding bij te houden die hoort bij zijn of haar beroep. Dit moet overlegt worden wanneer hier om gevraagd wordt.

Tot slot
Boekhouding is dus niets meer dan het bijhouden van de financiële informatie voor een persoon of een bedrijf. Dit is zodat er bijgehouden kan worden wat de winst of het verlies is en wat de verwachting is voor het aankomende jaar.

Website bezoeken