Winkelverkenner
Image default
Financieel

De grootste financiele crisis van de 21ste eeuw

De financiele crisis na de coronacrisis.

De financiele crisis die het coronavirus heeft veroorzaakt is ongekend in de nederlandse geschiedenis. Het aantal getroffen bedrijven in alle sectoren is enorm. Van taxibedrijven tot aan banken en van de horeca tot aan vliegmaatschappijen. Deze crisis heeft geen enkele sector ongemoeid gelaten.Buiten oorlogstijd zijn de vooruitzichten nog nooit zo somber geweest. Op basis van de cijfers van het internationaal monetair fonds daalt de nederlandse economie in 2020 met 7,5 %. In deze daling  is uitgegaan van het meest slechte scenario. Als alle maatregelen die tegen het coronavirus zijn gemaakt hun werk doen en het coronavirus in het najaar verder niet meer de kop opsteekt dan kan de economie weer opveren. In dat geval zijn de verwachtingen dat er in 2021 weer van een economische groei sprake is van maar liefst 5,8 % op wereldniveau.

Een gezamenlijk plan.

Het feit blijft wel dat in deze crisis die alle landsgrenzen overschrijdt elk individueel land afhankelijk is van eventuele virus-oplevingen in andere landen. In de huidige wereld zijn de verschillende economiën zodanig van elkaar afhankelijk dat men niet zonder een gezamenlijk plan kan dat de huidige crisis het hoofd moet bieden. Europa staat hierin voor een hele grote en belangrijke opgave. Er zijn niet alleen onderlinge verschillen in politieke bewegingen van de verschillende landen maar ook de arme en de rijkere regio’s in europa zorgen voor verschillende belangen bij verschillende landen. Landen net zoals nederland, denemarken, zweden en oostenrijk hebben relatief sterke economiën in vergelijking met de zuidelijke landen zoals spanje, portugal, italie en griekenland.

 

Onvoorwaardelijke steunpakketen.

Deze zuidelijke landen pleiten voor financiele steun vanuit het europees noodfonds die niet is gebonden aan bepaalde voorwaarden. De noordelijke landen zien een onvoorwaardelijke steun niet als een optie en pleiten in deze situatie voor steun in de vorm van leningen die uiteindelijk gewoon moeten worden terugbetaald. Het feit blijft dat de europese unie samen tot een akkoord zal moeten komen om uit de crisis te geraken. Doen zij dit niet dan zal de economische crisis groter worden dan de voorspellingen die tot nu toe al zijn gedaan.

 

Gerelateerde artikelen

Koop en verkoop e ethereum, fiat en andere cryptocurrency-uitwisselingen

Hoe kun je creditcard fraude het beste voorkomen?

Online lening voor zelfstandigen en jonge bedrijven door crowdfunding