Drie kinderleeftijden om een ​​beroep te kiezen

werk zoeken

Wat je ook zegt, werk neemt een grote plaats in ons leven in, wat betekent dat de keuze voor een toekomstig beroep bewust moet worden benaderd. Het is te laat om dit te doen als je naar de universiteit gaat: als een kind eerst nadenkt over ‘wie hij wil worden als hij groot is’, op de drempel van zijn 16e verjaardag, is er een grote kans om teleurgesteld te worden in zijn toekomstige beroep en om zijn hele leven een onbemind bedrijf te doen. Wat kunnen ouders doen om kinderen te beschermen tegen professionele frustratie?
Allereerst moeten ouders zich bewust zijn van de drie belangrijkste leeftijden voor carrièrekeuze. Natuurlijk groeien alle kinderen op verschillende manieren op – sommige sneller, andere langzamer – dus de leeftijdsgrenzen waarover ik het zal hebben, zijn voorwaardelijk en moeten worden toegepast op een kind, rekening houdend met zijn kenmerken.
Van 4 tot 10-12 jaar oud
Ja, dit is zo’n lange periode in het leven van een kind, en het is van cruciaal belang. Zodat hij op dit moment een stap zet in de richting van het kiezen van een toekomstig beroep en er vervolgens niet in teleurgesteld wordt, hoef je maar twee dingen te doen. Laat het kind eerst de wereld en zijn mogelijkheden zien. Ten tweede, eerlijk en volledig, zonder mythevorming, vertel over de specialiteit die het kind het dichtst zal lijken. Dit zal de zoon of dochter helpen begrijpen wat er in het echte leven gaat gebeuren. De belangrijkste missie van ouders in deze periode is om kennis te maken met de mogelijkheden, zoveel mogelijk branches en richtingen te tonen. Dit helpt kringen, weekendlessen, trainingen en masterclasses voor kinderen. Het kind dient kennis te maken met een maximum aan beroepen en vakken: leer wat natuurkunde, scheikunde en biologie zijn (uiteraard in een vorm aangepast aan de leeftijd van het kind), begrijp wat een ingenieur en een bakker aan het doen zijn.
Als het kind niet geïnteresseerd is, dwing hem dan niet en lok geen chronische stress en zenuwziekten uit
Vervolgens is het jouw taak om te bepalen waar het kind in geïnteresseerd is en waar het mee stopt. Het is belangrijk om rekening te houden met één “maar”: als een kind de lessen verlaat vanwege gebrek aan discipline, uit de serie “Ik wil niet om 8 uur opstaan ​​en naar de cirkel gaan” – dit is een alarmerend signaal dat kan duiden op problemen met discipline. Negeer hem niet, hoogstwaarschijnlijk is er nog tijd om de situatie te corrigeren.
Als een kind de lessen verlaat omdat hij niet geïnteresseerd is, forceer of provoceer dan geen chronische stress en zenuwaandoeningen. Genoeg van de vorige generaties, die werden gedwongen om toonladders te leren en naar solfège te gaan. Martel uzelf of uw kinderen niet, blijf zoeken en u zult zeker iets vinden.
Van 12 tot 14 jaar oud
Als je in de eerste periode alles correct en systematisch hebt gedaan, dan zal er op deze leeftijd een “focus” zijn – het kind zal zijn aandacht stoppen op die industrieën die hem zoveel mogelijk aantrekken. Sasha zal begrijpen dat hij geïnteresseerd is in biologie, Masha zal zich verdiepen in de ontwikkeling van computerspellen en Nikita zal robotica willen doen. Een belangrijke nuance – tegelijkertijd zal de adolescentie komen wanneer je hoogstwaarschijnlijk niet langer een autoriteit voor kinderen bent. Er is maar één uitweg: een gezaghebbende volwassene vinden die mentor voor het kind in het gekozen vakgebied wordt.

Het is belangrijk om een ​​volwassene te vinden die het kind over het beroep vertelt en hem helpt te begrijpen of het voor hem geschikt is
U kent waarschijnlijk verhalen over mensen die voor een bepaalde branche kozen omdat ze op school charismatische leraren hadden. Bijvoorbeeld, een bioloog die “iedereen verliefd maakte” op zijn onderwerp en de hele klas ging naar de Faculteit Biologie. Het vinden van een volwassene die interesse wekt in de door u gekozen branche is essentieel. Zo iemand kan een familievriend zijn, een leraar op school, een leraar in een kring, een coach. Deze volwassene zal een van de belangrijkste taken uitvoeren – hij zal het kind in het beroep “leiden”, erover vertellen, de geur van de mythologie wegnemen en tegelijkertijd de tiener helpen te begrijpen hoe dit gebied bij hem past.
Van 14-15 jaar oud
Op dit moment is de belangrijkste taak van de ouder om alle middelen (tijd, geld, moraal) voor het kind in te zetten om naar een goede universiteit te gaan. Hoe weet je welke universiteit goed is? Focus op de lijst van Project 5-100, een honderdtal van de beste universiteiten in Rusland. De instituten uit deze lijst worden gegeven door getalenteerde en ervaren docenten. Maar het belangrijkste is dat ze meestal faculteiten of afdelingen hebben waar de beste specialisten uit de industrieën waarin de universiteit lesgeeft, colleges geven. Deze specialisten komen juist om een ​​personeelsreserve te vormen. Daarom, als een kind een dergelijk instituut binnenkomt en daar normaal studeert, is het beginnen met werken in een goed bedrijf hem praktisch gegarandeerd: bedrijven beginnen met het inhuren van studenten van 3-4 cursussen. Waarom dit allemaal doen? Ten eerste om het kind te laten zien hoe het volwassen leven werkt, om hem te oriënteren – de belangrijkste taak van elke ouder. Ten tweede, als u het kind op de juiste manier door deze stadia leidt, is de kans groot dat hij geen problemen zal hebben met het vinden van een baan in een goed bedrijf. En dit is niet alleen een geweldige start van de carrière – het belangrijkste is dat uw kind hoogstwaarschijnlijk nooit teleurstelling zal ervaren in het gekozen beroep.

https://www.vindazo.be