Winkelverkenner
Image default
Bedrijven

Hard water – Vanaf welk punt is een wateronthardingssysteem zinvol?

De hardheid van water is niet overal hetzelfde. Het is niet ongewoon dat het water in een naburige stad een andere hardheid heeft dan je eigen water. In veel regio’s is het drinkwater echter zo hard dat het problemen kan veroorzaken. In het dagelijks leven kan hard water leiden tot ongewenste neveneffecten, die kunnen worden tegengegaan door bijvoorbeeld een wateronthardingssysteem van waterontharder softwatersystems.nl te gebruiken.

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid wordt gevormd in de grond: Het water stroomt erdoorheen en sijpelt weg. Afhankelijk van het gesteente worden mineralen opgelost – waaronder calcium en magnesium, die een belangrijke rol spelen bij de hardheid van het water. Want als deze in hoge concentraties aanwezig zijn, kunnen ze een chemische verbinding vormen met andere stoffen en verharden. En dit is precies wat wij als kalk ervaren. Calcium en magnesium zijn dus zogenaamde hardheidsbestanddelen. De hardheid van water is dus het resultaat van de verhouding tussen de verschillende mineralen in het drinkwater.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie graden van hardheid:

  • zacht

  • medium

  • hard

Wat doet een waterontharder?

Heel eenvoudig gezegd: een waterontharder maakt het water zachter. De instellingen van de waterontharder worden door de techniek van waterontharder in Rotterdam aangepast aan de hardheid van het water. Een onthardingssysteem werkt volgens het zogenaamde ionenuitwisselingsproces:

  • Het onthardingssysteem bevat een hars. Natriumionen worden afgezet op het oppervlak van de hars. Het harde water stroomt door het systeem en wordt over de hars geleid. Tijdens dit proces verdringen de calcium- en magnesiumionen de natriumionen van het oppervlak en hopen zich daar op. De natriumionen zelf gaan in oplossing. Dit gebeurt omdat de calcium- en magnesiumionen een grotere affiniteit met de hars hebben dan de natriumionen.

  • Bij dit proces wordt de hars gespoeld met een acht tot twaalf procent natriumchloride-oplossing, het zogenaamde regeneratiezout, dat in het systeem wordt gedaan. Nu verdringen de natriumionen de calcium- en magnesiumionen weer van het harsoppervlak. Deze gaan weer in oplossing en worden uitgespoeld met de resterende regenererende pekel en geloosd in het afvalwater. Daarna is de hars weer klaar voor gebruik en kan het verweken weer van voren af aan beginnen.

  • Dit betekent echter ook dat tijdens de regeneratie geen zacht water wordt geleverd. Bij dubbele eenheden schakelt het systeem tijdens de regeneratie over op de tweede wisseleenheid. Op deze manier heb je altijd zacht water.