Winkelverkenner
Image default
Woningen

Informatie over de collectieve zorgverzekering

 

U bent ongetwijfeld bewust van het feit dat het in Nederland verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. Dit is in principe de enige verzekering die verplicht is voor alle Nederlanders vanaf 18 jaar. Het punt is echter dat u wel zelf mag kiezen waar u de verzekering gaat afsluiten. Daarnaast heeft u nog andere mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten en ook een collectieve zorgverzekering. In deze tekst gaan we dieper in op de collectieve verzekering. Dit is een verzekering die je afsluit met een grote groep mensen. Daarbij kun je denken aan werknemers van een bedrijf, leden van een sportclub en ga zo maar verder.

 

Een collectieve verzekering is niet altijd goedkoper

Het punt van een collectieve verzekering is dat je kunt profiteren van korting, omdat je gezamenlijk een verzekering afsluit. Veel mensen denken echter dat een collectieve zorgverzekering om die reden altijd goedkoper is. Dit is helaas niet het geval. Er bestaat namelijk het risico op oververzekeren. Bij een collectieve zorgverzekering is iedereen verplicht om dezelfde verzekering af te sluiten. Maar misschien heb jij bepaalde zaken helemaal niet nodig. Misschien heb je bijvoorbeeld nooit lichamelijke klachten, maar moet je wel verplicht een aanvullende verzekering voor de fysio afsluiten. Kijk dus ook echt goed of de collectieve zorgverzekering afsluiten echt rendabel voor je situatie is. Het is nooit verplicht.

 

Maximale wettelijke korting

In de wet is vastgelegd dat verzekeringsmaatschappijen een maximale wettelijke korting mogen geven op de zorgverzekering. Aanvankelijk was dit een maximale wettelijke korting van 10%, maar deze is recentelijk veranderd naar 5%. Dit geldt overigens alleen voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering. Bij de aanvullende verzekering is er geen maximale wettelijke korting in de wet verankerd.

 

Familieleden kunnen soms ook profiteren

Het voordeel van een collectieve verzekering is dat familieleden vaak ook kunnen profiteren van de korting. Dit is overigens niet altijd het geval, maar uit onderzoek is gebleken dat veel verzekeringsmaatschappijen dit aanbieden. Het kan dus zeker aantrekkelijk zijn voor grote gezinnen. Op die manier kun je maandelijks flink besparen op de verzekering.

 

Vergelijk verschillende verzekeringsmaatschappijen

Wil je weten welke collectieve zorgverzekering het beste bij je past? Dan kun je gebruikmaken van een vergelijkingswebsite. Er zijn verschillende vergelijkingswebsites op internet te vinden. Je kunt dan filteren op verschillende zaken. Daarnaast heb je bij veel verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid om je persoonlijke gegevens in te voeren. Op die manier krijg je nog een beter beeld van de verschillende zorgverzekeringen.

 

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de collectieve verzekering. We hebben enkele voordelen en nadelen besproken. Hopelijk weet je dankzij deze informatie wat het beste bij jou past.