IT, de onderscheidende factor?

Er is tegenwoordig een groot aantal aanbieders van software oplossingen voor bedrijven. Het start al direct na de inschrijving bij de kamer van koophandel, in de bijgeleverde map vind je advertenties voor administratiesoftware, marketingsoftware en betalingssystemen. Deze systemen maken de dagelijkse bedrijfsvoering gemakkelijker, maar brengen ook kosten met zich mee. Hoe vorm je een goed beleid omtrent systemen (IT) , zijn deze systemen voor iedereen even belangrijk en kun je de concurrentie verslaan met IT? Je leest het hier…

Oké, voor sommige bedrijven zijn bepaalde systemen noodzakelijk. Een detailhandelaar kan bijna niet meer om digitale betaalwijzen heen, en administratie software is een enorm hulpmiddel voor bedrijven met veel transacties. Er zijn dan ook systemen waar elke organisatie vroeg of laat mee te maken krijgt, dit hangt vaak samen met het aantal klanten en de omvang van een bedrijf. Door het aanbod en het algemene gebruik van deze software zijn er nagenoeg geen bedrijven die zich hier mee onderscheiden. We vatten al deze systemen in dit artikel samen tot Informatietechnologie, afgekort met “IT”. 

IT gaat op een gegeven moment een belangrijke rol spelen binnen een bedrijf. Dit heeft te maken met de omvang, maar ook zeker met de branche waar het bedrijf zich in bevindt. Welk vervoersbedrijf bezit geen volgsysteem en welke groothandel heeft geen voorraadbeheer? Nee, dit is niet iets waar organisaties zich mee kunnen onderscheiden, door alle technologische ontwikkelingen door de jaren heen zijn dit bijna voorwaarden geworden. Het niet bezitten van deze systemen kan eerder worden gezien als verlies dan dat het bezit wordt gezien als onderscheidende factor. Natuurlijk kunnen er binnen deze systemen innovaties plaatsvinden die tijdelijk een voordeel opleveren, maar deze laten we buiten beschouwing.

Terug naar de basis

Elk bedrijf dient een strategie te hebben (lees hierover in deze blog), een kapstok waaraan andere bedrijfsonderdelen kunnen worden opgehangen. Het onderdeel IT is hier niet anders. Als we IT terugkoppelen aan de strategie kunnen we inzichtelijk maken welke systemen nu echt belangrijk zijn, en wanneer we de nadruk moeten leggen op een bepaald systeem. We moeten de strategie zogezegd als richtlijn nemen voor ons IT beleid. Zo komen we tot een preciezere en effectievere keuze van onze systemen. Dit verbeterd de prestaties van een bedrijf, en verlaagd ook de mogelijke kosten. 

Infrastructuur

Een ander aspect  van IT heeft betrekking op de infrastructuur, en de verhouding met de behoefte van een organisatie (dit is besproken in deze blog). Bij dit aspect speelt IT een rol in de algemene informatiebehoefte en groeimogelijkheden van een bedrijf. Kort gezegd faciliteert een juiste focus op algemene management en operationele systemen een soepele bedrijfsgroei. Dit aspect komt ter sprake bij het doormaken van fases van groei en ontwikkeling.

Overzicht

Om al deze zaken samen te vatten  is de hiërarchie van mogelijk concurrentievoordeel hier onder weergegeven:

 

Branche specifieke systemen hebben een lage potentie om voor concurrentievoordeel te zorgen. Dit is, wanneer er actief wordt ingezet om deze systemen. De valkuil is hier het niet bijhouden van de ontwikkelingen en zo een concurrentieachterstand ontwikkelen.

Infrastructuur omvat zogezegd alle operationele en management systemen. Deze systemen kunnen zorgen voor enorme sprongen in efficiëntie en overzichtelijkheid van een bedrijf. Dit leidt tot algemene bedrijfsvoordelen. Een ideale infrastructuur is moeilijker te behalen dan de branche specifieke systemen. Bedrijven die de infrastructuur goed op orde hebben kunnen hier dus een groot voordeel uit halen.

IT strategie heeft het grootste potentieel om een concurrentievoordeel op te leveren. Dit komt doordat de IT wordt opgesteld aan de hand van de strategie, de algemene lijnen waarmee een bedrijf de markt bewerkt. IT factoren gericht op strategie kijken dus ook naar het bedrijf zelf, en zorgen ervoor dat hier het verschil kan worden gemaakt ten opzichte van een concurrent. Zo kan het ene bedrijf tot de conclusie komen dat een uitgebreid leveranciersmanagement systeem een voordeel oplevert, waar een ander bedrijf zal profiteren van een geavanceerd aftersales platform. Weten welk systeem voor uw bedrijf geschikt is, en op welke systemen de focus moet worden gelegd is dus een factor die helpt bij het creëren van concurrentievoordeel.

 

Conclusie

We worden overladen met software die het zakendoen vergemakkelijkt, en met een reden. Een groot gedeelte van de bedrijven kan niet om deze systemen heen. Ze verhogen de efficiëntie of zorgen ervoor dat een bedrijf aan de minimale klantverwachtingen kan voldoen. Echter is hier bijna geen voordeel uit te behalen, uw concurrentie heeft immers dezelfde behoeften en dezelfde systemen. Het is dus belangrijk om naar uw strategie te kijken en uw concurrentievoordelen te ontdekken. Vervolgens kunt u uw systeemkeuze maken om deze factoren te versterken. Zo maakt u onderbouwde systeemkeuzes en kunt u concurrentievoordeel behalen.

 

Wilt u uw strategisch profiel ontdekken, en op basis hiervan systeemsuggesties ontvangen? Bekijk dan eens ons product Marketing & Strategie. Hier lichten we uw bedrijf door, en ontdekken we de punten waarop u concurrentievoordeel kunt behalen.

 

Teun Koldeweij

Oprichter Scripted Consultancy

https://www.scriptedconsultancy.com/blog/320304_it-de-onderscheidende-factor