Winkelverkenner
Image default
Dieren

Online een omheining voor je paard kopen: hier moet je op letten!

Het is verrassend simpel en haalbaar om een eigen paard in je tuin te hebben, mits je hier natuurlijk de tijd en de ruimte voor hebt. In een kleine stadstuin in Amsterdam zal dit natuurlijk niet mogelijk zijn, maar wanneer je op het platteland woont of aan de randen van een dorp zul je waarschijnlijk alle ruimte voor een paard beschikbaar hebben. Ook moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je het dier zult moeten verzorgen, alhoewel dit voor de echte paardenliefhebbers nieuws noch probleem zal zijn en zij de benodigde paardenspullen waarschijnlijk al in hun bezit hebben. Je zult natuurlijk wel moeten denken over de logistieke zaken hierachter, zoals de afrastering van het kader van het paard. Lees hier een aantal handige tips over deze afrastering!

Tip: Denk goed na over de juiste hoogte van de afrastering

Het allerbelangrijkste bij een goede omheining is natuurlijk de vraag of deze de juiste hoogte heeft om het dier binnen de hekken te houden. Dit is belangrijk, aangezien een ontsnapt paard voor een hele hoop gedoe en zorgen kan zorgen. Daarom is het echt van belang dat je vooraf goed meet welke hoogte noodzakelijk zal zijn, en idealiter zelfs nog een ruime marge in acht neemt om alle twijfel weg te halen. De hoeveelheid benodigde draden en de hoogte van de omheining paarden zal sterk afhankelijk zijn van het soort paarden dat je hebt, het aantal, de hoogte van het hoogste paard, en de locatie van de weide waarin zij staan. Op het internet zijn hiervoor goede richtlijnen te vinden, en onthou: het kan beter te hoog dan te laag zijn!

Tip: vraag jezelf af: elektrische bedrading of niet?

Een andere belangrijke vraag die je zult moeten stellen bij het kopen van een omheining is de vraag of je gebruik wilt maken van elektrische bedrading of niet. Elektrische bedrading kan namelijk enorm goed werken wanneer je je paard duidelijk wilt maken dat dit een omgrenzing is waar het niet doorheen kan, maar kent wel een aantal nadelen. Het voornaamste nadeel hiervan is dat de stroomvoorziening van het draad, vaak in de vorm van een accu, sneller onderhoud vergt en tevens sneller stuk kan gaan. Daar staat dan tegenover dat deze elektrische barrière tegelijkertijd ook een psychologische barrière vormt voor het dier, en tegelijkertijd vaak ook een stuk makkelijker te plaatsen is doordat het fysiek niet heel stevig hoeft te zijn.

Tip: Plan goed waar je de omheining gaat neerzetten

Als laatste tip is het een goed idee om vooraf goed te plannen waar je de omheining, en vooral de paaltjes waarop deze steunt, neer gaat zetten. Er moet namelijk een bepaalde afstand tussen de draden staan om effectief te werken, maar tegelijkertijd moet deze afstand niet te groot zijn: in dat geval gaan de draden hangen en kan het dier er makkelijk overheen. Door dit vooraf duidelijk te maken zorg je ervoor dat dit niet halverwege ongelukkig uitkomt, voornamelijk bij de hoeken.