Winkelverkenner

Overstappen pannendak naar rietendak

Sommige vinden er niet zo veel aan, maar de meeste vinden het een mooi gezicht. Helaas is het niet voor ieder huis weggelegd. Een rieten dak leg je niet zo maar en ze noemen het ook niet voor niets een investering voor het leven. Het is ook niet iets wat je zelf uit zou kunnen voeren, behalve als u zelf werkt in het vak. Rietdekker is al een erg oud vak. Het beroep bestaat al honderden jaren. Riet is waarschijnlijk nog het oudste dakbedekkingssyteem in Nederland dat nog in gebruik is. Vroeger was het een van de goedkopere daken die je kon hebben. Riet en stro kostte vroeger bijna niks. Tegenwoordig is het goedkoper geworden om een golfplaten dak te nemen. Rietdekkers zijn ook de goedkoopste niet meer. Tegenwoordig ziet u de daken meer op grotere woningen en villa’s. Het aantal rietdekkers in Nederland is al vele jaren stabiel. Nederland telt ongeveer 325 rietdekbedrijven. Rietdekkersbedrijf Van Den Bergh is een van die 325.

 

Helaas is niet ieder dak geschikt voor riet, wanneer u wilt overstappen van een pannendak naar een rieten dak. Een hellingshoek van 45 graden is ideaal hiervoor. Hoe steiler het dak, hoe korter de droog tijd. Met een kortere droogtijd gaat het dak langer mee. Daarnaast is regelmatig onderhoud de sleutel tot een maximale levensduur. De levensduur van een rieten dak ligt tussen de dertig en veertig jaar. Een rieten dak met fijner riet gaat gemiddeld dertig jaar mee. Een rieten dak met grover riet gaat gemiddeld veertig jaar mee. Fijner riet wordt over het algemeen mooier gevonden dan grover riet.

 

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met de brandveiligheid van een rieten dak. Het antwoord hierop is dat het niet uitmaakt. Er is geen verschil tussen de brandveiligheid van een rieten dak en een pannendak. De verzekering premie is niet voor niets even hoog bij beide soorten daken. Het is namelijk afhankelijk van de onderconstructie.

Website bezoeken