Winkelverkenner

Primeur: betalen met QR-code

Men had hoge verwachtingen toen de QR-code massaal zijn intrede deed een aantal jaren geleden, maar de belofte werd nooit helemaal ingelost. De QR-code werd zelfs bestempeld als nutteloos. Of beter gezegd, de toepassing ervan werd niet als toevoeging gezien. Mensen vonden het teveel moeite om de QR-code te scannen en de informatie die je kreeg als je wel de moeite nam was vaak meer reclame dan echt nuttige of leuke informatie. Maar sinds kort is het ook mogelijk om te betalen door te QR-code te scannen met je mobiel. Er lijkt toch nog toekomst te zitten in de code.

Iedere Nederlander met een smartphone heeft een mobiel bankieren app op zijn of haar telefoon staan. Door de code te scannen verschijnt alle informatie over de transactie in de iDeal app (die je wel even moet installeren) en kun je zo via iDeal betalen. Ideaal! Het enige wat je hoeft te doen is het controleren van de gegevens en op bevestigen te drukken. Om af te ronden moet je nog wel even je pincode of finger print invoeren.  Het moet natuurlijk wel veilig blijven. Een kind doet de was. Scheelt toch weer een aantal stappen in betaalproces.

Er zal eerst een pilot in samenwerking met de hartstichting worden uitgevoerd. Die gaan collecteren met de QR-code op de collectebus. Daar gaat het smoesje: ‘’ik heb geen klein geld’’. Een tweede pilot zal plaatsvinden in juli en als dat allemaal goed verloopt wordt de manier van betalen beschikbaar voor heel Nederland. Waar de QR-code is werd verweten dat het veel moeite kostte, werkt het nu tijdbesparend. Zo zie je maar.

Ook voor bedrijven is dit een mooie kans. Het is een soort extra service naar de klant die niet veel moeite hoeft te kosten. Ook voor bedrijven zal er weinig veranderen in het betalingsproces. Er komt een online QR-codegenerator beschikbaar waarmee een veilige QR-code kan worden aangemaakt voor de betalingen. Het printen van de codes doe je ook heel eenvoudig met een QR-code printer. Het bedrijf kba-metronic.com heeft een groot aanbod in codeersystemen en printers.

Website bezoeken