Winkelverkenner
Image default
Gezondheid

Psoriasis, wat moet je er over weten en op welke tekenen moet je letten?

Psoriasis is een huidziekte die rode, jeukende schilferende plekken veroorzaakt, meestal op de knieën, ellebogen, romp en hoofdhuid.

Psoriasis is een veel voorkomende, langdurige (chronische) ziekte zonder genezing. Psoriasis heeft de neiging cycli te doorlopen, waarbij de ziekte een paar weken of maanden opvlamt en dan weer een tijdje afzwakt of in remissie gaat. Er zijn behandelingen beschikbaar om u te helpen de symptomen onder controle te houden. En u kunt leefgewoonten en coping strategieën toepassen om u te helpen beter te leven met psoriasis.

Tekenen van psoriasis

De tekenen en symptomen van psoriasis kunnen van persoon tot persoon verschillen. Veel voorkomende tekenen en symptomen zijn:

  • Rode plekken op de huid bedekt met dikke, zilverachtige schilfers

  • Kleine schilferende plekken (vaak gezien bij kinderen)

  • Droge, gebarsten huid die kan bloeden of jeuken

  • Jeuk, branderigheid of pijn

  • Verdikte, ontpitte of geribbelde nagels

  • Gezwollen en stijve gewrichten

Psoriasisplekken kunnen variëren van een paar plekken met roosachtige schilfers tot grote uitbarstingen die grote gebieden bedekken. De meest voorkomende plekken zijn de onderrug, ellebogen, knieën, benen, voetzolen, hoofdhuid, gezicht en handpalmen.

De meeste vormen van psoriasis verlopen in cycli, waarbij ze een paar weken of maanden opflakkeren en dan weer een tijdje afnemen of zelfs in remissie gaan.

Welke soorten psoriasis zijn er?

Rode huid met zilverachtige schubben

De meest voorkomende vorm, plaque psoriasis veroorzaakt droge, verheven, rode huid patches (laesies) bedekt met zilverachtige schubben. De plekken kunnen jeuken of gevoelig zijn, en er kunnen er veel of weinig zijn. Ze komen meestal voor op ellebogen, knieën, onderrug en hoofdhuid.

Vingernagels of teennagels

Psoriasis kan vingernagels en teennagels aantasten en putjes, abnormale nagelgroei en verkleuring veroorzaken. Psoriatische nagels kunnen loslaten en loskomen van het nagelbed (onycholysis). In ernstige gevallen kan de nagel afbrokkelen.

Schilferend letsel

Dit type treft vooral jonge volwassenen en kinderen. Het wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie zoals streptokokken. Het wordt gekenmerkt door kleine, druppelvormige, schilferende letsels op de romp, armen of benen.

Rode huidplekken

Deze treft vooral de huidplooien van de liezen, billen en borsten. Inverse psoriasis veroorzaakt gladde, rode huidplekken die verergeren door wrijving en zweten. Schimmelinfecties kunnen dit type psoriasis uitlokken.

Etter gevulde laesies

Deze zeldzame vorm van psoriasis veroorzaakt duidelijk afgebakende, met etter gevulde laesies die voorkomen in wijdverspreide vlekken (gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis) of in kleinere gebieden op de handpalmen of de voetzolen.

Hele lichaam bedekken met rode huiduitslag

De minst voorkomende vorm van psoriasis, erythrodermische psoriasis, kan het hele lichaam bedekken met een rode, schilferende huiduitslag die hevig kan jeuken of branden.

Pijnlijke gewrichten

Artritis psoriatica veroorzaakt gezwollen, pijnlijke gewrichten die typisch zijn voor artritis. Soms zijn de gewrichtssymptomen het eerste of enige symptoom of teken van psoriasis. En soms worden alleen nagelveranderingen gezien. De symptomen variëren van mild tot ernstig, en psoriatische artritis kan elk gewricht aantasten. Het kan stijfheid en progressieve gewrichtsschade veroorzaken die in de meest ernstige gevallen kan leiden tot permanente gewrichtsschade.