Winkelverkenner
Image default
Aanbiedingen

soorten airconditioners

Airconditioning is nu gebruikelijk in kantoren en winkels, maar hoe vaak zou u willen dat u airconditioning in uw huis had? Er zijn allemaal verschillende soorten en merken op de markt, geschikt voor allerlei woningen en budgetten. En met woorden als ‘standalone’, ‘split-unit’, ‘BTU’ en ‘koelmiddel’ die worden rondgegooid, kan het koopproces verwarrend zijn. Deze pagina helpt u bij het kiezen van de beste airconditioning voor u. Als het schonere en niet koele lucht is, ga dan naar onze beoordelingen van luchtreinigers.

Wat zijn de verschillende soorten airconditioners?

Airconditioners voor huishoudelijk gebruik worden grofweg onderverdeeld in de volgende typen:

Standalone 

Standalone airconditioners, ook wel single-unit airconditioners genoemd, beste mobiele airco test en monoblock airconditioners. Je steekt deze in een stopcontact en bengelt de slang uit een raam of deur, zoals hierboven afgebeeld.

Split-unit 

Split-unit airconditioners, ook wel vaste airconditioners genoemd. Deze hebben een binnen- en buitenunit. De binnenunit wordt aan de muur bevestigd en de buitenunit wordt aan de muur bevestigd of buiten op de grond geïnstalleerd.

Standalone : voor- en nadelen

Typische prijzen: begin vanaf ongeveer 200 Voordelen van standalone airconditioners: een effectieve manier om uw huis te koelen zonder dat u iets hoeft te installeren. Kan worden losgekoppeld en opgeborgen wanneer niet in gebruik. Je ventileert warme lucht via een slang, zodat je de unit van kamer naar kamer verplaatst. Duurdere modellen kunnen worden gebruikt als beste aircoolers, luchtontvochtigers, luchtreinigers of elektrische kachels. Nadelen van stand-alone airconditioners Het ontluchten van de slang door een open raam kan een veiligheidsrisico vormen als het onbeheerd wordt achtergelaten. Draagbare airconditioners zijn niet zo effectief in koeling als modellen met een split-unit – ze worden heet en lekken warmte terug in de kamer. Sommige modellen kunnen zwaar zijn. Zorg ervoor dat de door u gekozen eenheid niet te zwaar is om comfortabel op te tillen en dat de handgrepen gemakkelijk vast te pakken zijn.

Split-unit : voors en tegens

Typische prijzen: begin vanaf ongeveer 500, exclusief eventuele installatiekosten Voordelen van split-unit airconditioners Ideaal als je een kamer hebt die regelmatig erg heet wordt. Een veilige manier om uw huis te voorzien van airconditioning – geen ramen open laten staan. Stiller en meestal efficiënter dan stand-alone units. Nadelen van split-unit airconditioners zijn meestal duurder dan stand-alone units. Moet permanent worden gemonteerd op een buitenmuur door een gecertificeerde professional. Welke maat airconditioner heb je nodig? Airconditioners zijn er in verschillende soorten en maten, maar worden vaak beschreven in termen van hun BTU-output (British thermal unit). In theorie geldt dat hoe hoger de BTU beweerde, hoe efficiënter het een kamer kan koelen. Over het algemeen zijn 5.000 tot 8.000 BTU’s voldoende voor de meeste woonkamers of slaapkamers. Er is een berekening die u kunt gebruiken om erachter te komen wat BTU voor u geschikt is. Als een zeer ruwe richtlijn, vermenigvuldig je de afmetingen (in voet) van de kamer met vijf. Dus voor een kamer van 15x10x8 voet: 15 x 10 x 8 x 5 = een airconditioning van 6.000 BTU’s. Als u zich zorgen maakt over hoeveel energie een airconditioner zal gebruiken, let dan op met een goede energie-efficiëntieverhouding (EER). Dit is de verhouding tussen de BTU van een airconditioner en het opgenomen vermogen (in watt). Over het algemeen geldt dat hoe hoger de EER-classificatie, hoe efficiënter de airconditioning.

Op welke extra functies moet ik letten?

Een paar airconditioners doen ook dienst als ontvochtiger. Dit kan handig zijn als u een apparaat wilt dat het hele jaar door bruikbaar is, niet alleen in de zomer. U moet een slang (vaak niet meegeleverd) aansluiten om het water weg te laten lopen. Het kopen van een dure airconditioning alleen voor de luchtontvochtiger kan echter duurder en minder effectief zijn dan het kopen van twee afzonderlijke apparaten. Als u vooral op zoek bent naar een luchtontvochtiger, bekijk dan onze beoordelingen van de luchtontvochtiger.

Ventilatorsnelheden

Het hebben van een reeks ventilatorsnelheden is handig, omdat dit van invloed is op de snelheid waarmee uw kamer afkoelt (en het geluid dat de airconditioner maakt). Twee of drie is een typisch aantal ventilatorsnelheden. Velen hebben ook een modus voor alleen ventileren, die geen verkoelend effect heeft – het circuleert alleen de lucht in de kamer.

Verwarmingsmodus

Hiermee kunt u uw airconditioner gebruiken als elektrische verwarming – vooral handig in de winter. Hoewel, net als bij een luchtontvochtiger, het beter zou zijn om ze apart te kopen. Lees onze beoordelingen van elektrische kachels om de beste te vinden. Afstandsbediening Hiermee kunt u de instellingen aanpassen zonder uit uw stoel te komen. Zoek naar een machine met een dock om de afstandsbediening in op te bergen als je dingen kwijtraakt.

Slaap- of nachtmodus

Dit vermindert het geluid door de compressor en ventilator langzamer te laten draaien. Vaak wordt de doeltemperatuur de hele nacht automatisch verhoogd, zodat je niet ijskoud wakker wordt. Geen enkele airconditioner zal stil zijn, zelfs niet in de slaapmodus, dus fabrikanten (zelfs degenen die een slaapmodus aanbieden) raden vaak aan om kamers voor te koelen voordat u naar bed gaat, in plaats van te proberen te slapen terwijl de airconditioning in werking is.