Winkelverkenner
Image default
Woning en Tuin

Verschillende stijlen in deurluifels

Een deurluifel is toch iets wat een bepaalde sfeer meebrengt naar je huis. Wie wilt er geen klein voordeur afdakje in de stijl van je huis? Het zijn vaak de kleine details die iets tofs creëren en extra sfeer geven aan je huis. Het is dan ook belangrijk dat je weet wat voor materiaal en stijl je kan kiezen, er zijn soms zoveel opties dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog wordt alles uitgebreid uitgelegd, zodat iedereen de juiste keus kan maken als het neer komt op deurluifels.

Hoe is een deurluifel ontstaan?

Soms een leuk feitje tussendoor moet kunnen. Het is eigenlijk best gek dat mensen een mini afdakje, voor alleen boven hun voordeur willen. Waar komt dit eigenlijk vandaan? Het woord luifel is een samenhang van twee woorden. Zo heb je het engelse woord ‘leaf’ wat blad betekend en het woord ‘loof’ wat gebladerte van bomen betekend. Vroeger werd dan een luifel ook gebruikt voor het tegenhouden van bladeren. Je wilde niet altijd bladeren voor je deur hebben, omdat dat armoede uitstraalde. Het is dan ook echt iets wat de rijkere mensen deden. Daarnaast bied het weerstand tegen zon en regen. Als mensen bij jouw op bezoek komen wil je niet dat ze voor de deur moeten wachten in de regen of in de felle zon. Ook dit is weer een teken dat het voornamelijk werd gebruikt door rijken mensen. Tegenwoordig is het eigenlijk voornamelijk omdat het een bepaalde uitstraling heeft. Het staat leuk bij je huis, of het geeft een leuke uitstraling. Meer dan dat is het niet.

Deurluifel

Verschillende materialen en stijlen

Van een houten deurluifel naar een deurluifel van smeedijzer of glazen deurluifel. Je hebt veel verschillende variante als je alleen al kijkt naar het materiaal. Om te beginnen heb je de houten deurluifel. Een houten luifel boven je deur is niet mega duur en brengt wel meteen een klassieke, warme sfeer met zich mee. Een groot nadeel is wel het onderhoud. het blijft hout, en hout staat erom bekend dat het makkelijk rot of vies wordt. Het schoonhouden van een houten deurluifel is dus niet altijd een pretje. Eens in de zoveel tijd moet de luifel dus worden opgeschuurd en opnieuw worden geverfd. Anders veranderd de klassieke, warme stijl al snel in een verwaarloosde uitstraling. Niet iets wat je bij je voordeur wilt hebben.

Als volgende heb je de deurluifel van smeedijzer. Ook deze luifel brengt een klassieke sfeer met zich mee, en een hoop minder onderhoud. Smeedijzer is een traditioneel materiaal voor een deurluifel, maar daardoor wel prijzig. Het is een sterk en elegant materiaal, waar je dan ook zeker wat geld voor moet neer leggen. Een smeedijzer deurluifel is meestal het resultaat van urenlang hand,- en maatwerk. Als laatste hebben we de aluminium deurluifel, deze deurluifel heeft in principe geen nadelen. Wel brengt het een hele andere sfeer mee dan de houten en smeedijzer deurluifel. Zo wordt dit vaak gebruikt bij wat modernere huizen. 

Tot slot heb je de glazen deurluifel. Dit is een luifel die veel terug te zien is bij nieuwebouw woningen en dit komt door de moderne en luxe look. Deze glazen luifels zijn transparant en voorkomt schaduw op de woning. Vaak zijn deze deurluifels wel duurder en lastiger te plaatsen. Het schoonmaken is wel zeer gemakkelijk.