Winkelverkenner
Bedrijven

Wat doet een tekstschrijver?

De freelance tekstschrijver lijkt als paddenstoelen uit de grond te schieten. Online zie je dat veel mensen zichzelf tegenwoordig copywriter, freelance tekstschrijver of schrijver noemen. Maar wat doet een tekstschrijver eigenlijk? Met welke taken houden zij zich bezig?

 

Verschillende soorten tekstschrijvers

Tekstschrijvers zijn er in alle soorten en maten. Allen moeten zij echter echte woordkunstenaars zijn. Veel tekstschrijvers werken als freelancer, maar het is ook mogelijk om in dienst van een organisatie te werken. Er zijn tekstschrijvers die zich enkel bezighouden met het schrijven van zakelijke instructies of handleidingen. Ook zijn er tekstschrijvers die zich bezighouden met schrijven van gespecialiseerde, journalistieke opdrachten of tijdschriftartikelen. Tenslotte is er een grote groep tekstschrijvers specialist in het schrijven van SEO teksten. Dergelijke webteksten maken websites beter vindbaar voor zoekmachines zoals Google.

 

De taken van een tekstschrijver

Als tekstschrijver ben je natuurlijk voornamelijk bezig met het schrijven van teksten. Toch heeft een tekstschrijver vaak ook nog een hoop andere taken. Allereerst is het meestal nodig om overleg te voeren met je opdrachtgever, over de te schrijven tekst. Je moet de wensen van de opdrachtgever in kaart brengen. Soms wordt daarbij ook input van de tekstschrijver verwacht. Meestal is het nodig om daarna research te doen naar het onderwerp van de opdracht. Denk daarbij aan het zoeken van informatie of het raadplegen van personen via interviews. Wanneer je concepttekst af is volgt vaak nog een andere belangrijke taak. Na overleg met de opdrachtgever ga jij je tekst namelijk corrigeren en bijstellen. Een tekst is immers zelden direct perfect.

 

Waar werken zij

Veel tekstschrijvers werken op zelfstandige basis. Zij werken vanuit huis of huren bijvoorbeeld ergens een flexplek waar zij tegelijkertijd ook kunnen netwerken. Het is ook goed mogelijk om bij een reclame- of marketingbureau te werken. Tekstschrijvers werken daarnaast ook regelmatig op de communicatieafdeling van een bedrijf of overheidsinstelling. Natuurlijk vind je ze ook in dienst van uitgevers, redacties, kranten en tijdschriften. Eigenlijk vind je ze bij alle grote bedrijven. Alle grote ondernemingen hebben immers regelmatig te maken met schriftelijke uitingen. Zij huren daarom tekstschrijvers in voor verschillende taken. Zo schrijven zij bijvoorbeeld in vakbladen of voor de website. Ook vacatureteksten worden vaak door professionals geschreven.

Website bezoeken