Winkelverkenner
Image default
Aanbiedingen

Wat is catnip en wat doet het met mijn kat?

Wat is catnip en wat doet het met mijn kat?

Als je een katteneigenaar bent, is de kans groot dat je wel eens gehoord hebt van kattenkruid en de reputatie ervan dat katten er gek van worden. Maar wat is kattenkruid eigenlijk? Hoe werkt het, en is het veilig voor uw kat? Lees verder om alles te weten te komen wat u moet weten over kattenkruid.

Wat is catnip?

Wat is catnip? Catnip, ook bekend als kattenkruid, kattenkruid, veldbalsemien en om het zijn Latijnse naam te geven, Nepeta cataria, is lid van de muntfamilie en is een citroenachtig kruid dat bijna alle leden van de kattenfamilie aanspreekt, inclusief leeuwen, tijgers en panters. Het is een lid van de muntfamilie.

Hoe werkt kattenkruid?

Een van de belangrijkste bestanddelen van catnip is een soort chemische stof, een terpeen (een vluchtige olie), bekend als nepetalacton, dat voorkomt in de stengel en de bladeren van de plant. Wanneer katten nepetalacton ruiken, stimuleert het bepaalde chemische stoffen in de hersenen die verband houden met stemming en geluk. (De hersenen van mensen zijn echter fysiologisch anders dan die van katten, en reageren niet op dezelfde manier op kattenkruid).

Waarom houden katten van kattenkruid?

Er is een theorie dat katten een gevoel van euforie of extreem geluk, gevolgd door ontspanning, voelen wanneer ze catnip ruiken. Dit kan komen doordat de geur van kattenkruid de seksferomonen van een kat nabootst. Het effect duurt voor de meeste katten ongeveer 10 minuten, waarna ze enigszins ongevoelig worden.

Sommige katten rollen zich om, wrijven hun gezicht tegen het kattenkruid, vocaliseren, en/of gaan uiteindelijk in een ontspannen toestand liggen. Sommige katten snuffelen en wrijven gewoon aan het kattenkruid, terwijl andere het liever opeten, vooral als het vers is. Wanneer kattenkruid wordt gegeten, heeft het vaak een bijzonder kalmerend effect.

Waarom houdt mijn kat niet van kattenkruid?

Niet alle katten gedragen zich hetzelfde als ze in aanraking komen met catnip. Terwijl velen ontspannen en blij worden, kan voor sommigen het gevoel van ‘euforie’ zich uiten in hyperactiviteit of zelfs agressie. Andere katten reageren helemaal niet op kattenkruid.

De oorzaken hiervan zijn zowel genetisch als persoonlijkheidsgebonden. Ten eerste is de gevoeligheid voor kattenkruid erfelijk bepaald; sommige katten bezitten niet de genen die hen gevoelig maken voor de effecten ervan. Ten tweede, net als bij mensen, kunnen sommige katten gewoon anders reageren op een stimulus dan andere.

Deze verschillen bepalen niet alleen hun emotionele reactie (ontspannen of hyperactief; zacht of agressief), maar kunnen ook van invloed zijn op wat zij met het kattenkruid doen (opeten, erin rollen of gewoon aan de plant snuffelen).

Wat zijn de voordelen van kattenkruid?

  • Kattenkruid kan verveling tegengaan – de meeste katten spelen graag met speeltjes met kattenkruid of rollen graag in een kattenkruidplant.
  • U kunt kattenkruid ook gebruiken als trainingshulpmiddel. Als u moeite heeft met ongewenst gedrag van uw kat, zoals het krabben aan meubels, wrijf dan regelmatig een beetje kattenkruid op de krabpaal van uw kat, om hem aan te moedigen daar te krabben.

Lees over planten en katten zoals giftige planten voor katten!