Winkelverkenner
Image default
Gezondheid

Wat u moet weten over leververvetting – oorzaken, symptomen en behandeling

Leververvetting is een aandoening waarbij overtollig vet zich ophoopt in de lever, waardoor deze niet meer goed kan functioneren. Het is een van de meest voorkomende leverziekten: naar schatting 25 procent van de bevolking lijdt eraan. De aandoening kan variëren van mild tot ernstig, en in sommige gevallen kan zij tot ernstige complicaties leiden. Gelukkig kan leververvetting vaak worden voorkomen of teruggedrongen door veranderingen in de levensstijl, waaronder dieetaanpassingen en lichaamsbeweging. Inzicht in de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden kan u helpen uw gezondheid in eigen hand te nemen en uw risico op het ontwikkelen van de aandoening te verkleinen. In dit artikel leest u meer over leververvetting en de stappen die u kunt nemen om uw risico te verminderen of de aandoening onder controle te houden.

 

 

Wat is leververvetting?

Leververvetting, ook wel steatose genoemd, is de aanwezigheid van overtollig vet in de lever. Overtollig vet in de lever wordt leververvetting, fibrose of cirrose genoemd. Leververvetting heeft vele oorzaken, zoals overgewicht, diabetes, alcoholmisbruik, medicijnen en een vetrijk dieet. Leververvetting treedt op wanneer de levercellen worden vervangen door vet. Omdat leververvetting vaak voorkomt bij mensen met overgewicht, is het belangrijk op te merken dat ook enkele mensen met weinig of geen vet in de lever lever leverschade en mogelijke complicaties kunnen krijgen. Leververvetting komt vaak voor bij mensen met overgewicht, omdat overtollig vet in de lever vaak het gevolg is van het gebruik van medicijnen die de hoeveelheid vet die in de lever wordt opgeslagen vergroten. Leververvetting kan ook worden veroorzaakt door bepaalde leveraandoeningen zoals hepatitis, chronische virale hepatitis, auto-immuunziekten, bepaalde bloedziekten en genetische aandoeningen.

 

Oorzaken van leververvetting

Er zijn veel oorzaken van leververvetting. Enkele van de meest voorkomende zijn: – Mensen met overgewicht of obesitas die veel vet in hun lever hebben, hebben meer kans om leververvetting te ontwikkelen. Genetica, bepaalde medicijnen en bepaalde ziekten kunnen ook risicofactoren zijn. – Chronische virale hepatitis – Deze aandoening treedt op wanneer de lever littekens krijgt en minder goed kan functioneren. – Genetische aandoeningen – Uw lever is het grootste orgaan in uw lichaam, maar moet voortdurend werken om gifstoffen te filteren, uw bloed gezond te houden en voedingsstoffen op te slaan. Genetische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de lever gemakkelijker beschadigd raakt. – Veroudering – Naarmate u ouder wordt, kunnen uw levercellen worden vervangen door vet. Dit kan vaak worden voorkomen door een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. – Auto-immuunziekten – Als u een auto-immuunziekte hebt, kan uw lever door het immuunsysteem worden aangevallen. – Bepaalde medicijnen – Bepaalde medicijnen kunnen leververvetting veroorzaken. Als u bijvoorbeeld een medicijn neemt dat de bloedsuikerspiegel beïnvloedt, kan uw lever voller worden. – Obesitas – Overgewicht is een veel voorkomende risicofactor voor leververvetting. Mensen met overgewicht hebben vijf keer zoveel kans op leververvetting als mensen met een gezond gewicht voor hun lengte. Als u te zwaar bent, kan wat gewicht verliezen uw risico op het ontwikkelen van leververvetting verlagen.

 

Symptomen van leververvetting

Leververvetting is vaak geruisloos; de leververvetting symptomen treden vaak pas op als iemand 50 of 60 jaar oud is. Leververvetting wordt ook wel “leververvetting” genoemd, en veroorzaakt soms helemaal geen symptomen. Leververvetting kan vage symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, buikpijn, misselijkheid of veranderingen in de leverfunctie. Ernstiger symptomen kunnen zijn: – Buikzwelling – Buikpijn – Donkere urine – Donkere ontlasting – Geelzucht – Spierpijn of -zwakte – Bleke huid – Kortademigheid – Licht in het hoofd – Geel worden van de huid of ogen (geelzucht) Als u een van deze symptomen heeft, is het belangrijk een arts te raadplegen.

 

Diagnose van leververvetting

Uw arts zal een uitgebreide gezondheidsbeoordeling uitvoeren, waaronder een lichamelijk onderzoek, bloedtests en een gesprek over uw levensstijl en dieet. U kunt ook worden gevraagd deel te nemen aan een leverstresstest, een test waarbij uw lever snel en intensief wordt geanalyseerd met behulp van echografie. Als uw leverfunctie abnormaal is, kan dat een teken zijn van leververvetting. Om de diagnose leververvetting te kunnen stellen, moeten artsen andere aandoeningen uitsluiten die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. Mensen met een laaggradige chronische hepatitis, die vaak voorkomt bij oudere mensen, ervaren bijvoorbeeld vaak veel van dezelfde symptomen als leververvetting. Het kan moeilijk zijn de twee aandoeningen uit elkaar te houden, vooral als de hepatitis mild is.

 

Behandelopties voor leververvetting

Er bestaat geen eenduidige behandeling voor leververvetting. Het doel van de behandeling is te voorkomen dat de lever verder beschadigd raakt door het overtollige vet uit de levercellen te verwijderen. Dit kan worden gedaan door middel van een dieet, lichaamsbeweging en medicijnen. Dieet – Een gezond dieet is de hoeksteen van de behandeling van leververvetting. Gezond eten betekent een evenwichtige mix van voedselgroepen zoals fruit, groenten, volle granen, magere zuivelproducten en mager vlees. Lichaamsbeweging – Onderzoek toont aan dat mensen met overgewicht minder kans hebben om een gezond gewicht te behouden nadat ze zijn afgevallen. Lichaamsbeweging kan u helpen een gezond gewicht te behouden en uw risico op het ontwikkelen van leververvetting te verlagen door uw bloeddruk, insulinegevoeligheid en cholesterolgehalte te verbeteren. Medicijnen – Bepaalde medicijnen kunnen leververvetting veroorzaken. Als u een van deze medicijnen gebruikt, bespreek dan met uw arts of u moet stoppen of de medicatie moet veranderen. Als u met de medicijnen moet stoppen, wilt u misschien eerst een minder actief medicijn proberen om te zien of de lever verbetert.

 

Preventie van leververvetting

Er zijn veel manieren om leververvetting te voorkomen. Enkele van de belangrijkste zijn: – Het handhaven van een gezond gewicht. – Het vermijden van alcohol. – Het eten van een evenwichtig dieet. – Het vermijden van medicijnen die het risico op leververvetting kunnen verhogen. – Regelmatige lichaamsbeweging.

 

Wat moet u doen als bij u leververvetting is vastgesteld?

Als bij u leververvetting is vastgesteld, is het belangrijk dat u zich laat behandelen. Het kan vaak worden vertraagd of gestopt, en uw gezondheid en welzijn hebben daar veel baat bij. Als bij u de diagnose leververvetting is gesteld, krijgt u waarschijnlijk te horen dat u uw levensstijl moet veranderen en uw dieet moet aanpassen. Afvallen en uw risico op het ontwikkelen van andere ziekten verminderen is vaak de eerste stap op weg naar herstel. Voor veel mensen is dit een moeilijke taak. Afvallen kan vaak voelen als een ontmoedigende taak, en het is belangrijk om te onthouden dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zijn veel middelen beschikbaar om mensen te helpen met afvallen, waaronder online gemeenschappen en steungroepen. Bij het afvallen is het belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om een gezond en evenwichtig dieet te volgen. Zorg ervoor dat u suikerhoudende dranken, bewerkt voedsel en alcohol vermijdt. Eet in plaats daarvan veel fruit en groenten, volle granen, mager vlees en magere zuivelproducten. Volg deze richtlijnen en u zult gezonder zijn en uw gewicht beter onder controle kunnen houden.

 

Complicaties van leververvetting

Leververvetting is een ernstige aandoening en kan ernstige complicaties veroorzaken als ze onbehandeld blijft. Er zijn drie belangrijke soorten complicaties die het gevolg kunnen zijn van leververvetting: – Leverschade – Zoals eerder vermeld, wordt vette leverziekte vaak veroorzaakt door overgewicht, het drinken van alcohol, of het gebruik van medicijnen zoals steroïden, bloeddrukmedicatie, of sommige antidepressiva. Indien onbehandeld, kan vette leverziekte littekens in de lever veroorzaken en blijvende schade aanrichten. – Cholestatisch leverletsel – Bij cholestatisch leverletsel worden de levercellen beschadigd door een stof die gal wordt genoemd en die door de levercellen wordt geproduceerd. De meest voorkomende oorzaken van cholestatisch leverletsel zijn langdurig gebruik van bepaalde medicijnen en een dieet met veel verzadigd vet. – Leversteatose – In deze toestand is overtollig vet aanwezig in de levercellen, maar het is geen littekenvorming en heeft geen invloed op hun functie.

 

https://www.dietistmandybreure.nl