Winkelverkenner
Image default
Gezondheid

Welke tandenborstel moet je kiezen?

Is je oude tandenborstel versleten en is het tijd voor een nieuwe? Dan kan je kiezen uit een gigantisch assortiment. Wij helpen je om de juiste keuze te maken en de juiste tandenborstel te selecteren.

Wat is de ideale tandenborstel?

Er zijn 3 factoren om rekening mee te houden…

1. Elektrisch

Tandartsen zijn er het al langer over eens dat elektrische tandenborstels veel beter poetsen dan een gewone borstel. Waarom dat zo is? De borstelhaartjes van een elektrisch model draaien veel sneller rond dan je manuele poetsbewegingen. Meer bewegingen zullen meer vuil en tandplak verwijderen. Het resultaat is een proper gebit.

Een tandenborstel voor sonisch poetsen werkt net even anders. Deze maakt geen roterende bewegingen, maar gebruikt super snelle vibraties om de borstelharen te bewegen. Een sonische tandenborstel kan nog meer poetsbewegingen produceren dan een roterende tandenborstel, en is bovendien een beetje stiller. 

2. Slimme functies (optioneel)

Optioneel kan je een elektrische tandenborstel kopen met slimme functies. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde timer om de juiste poetstijd te respecteren, of een druksensor die je waarschuwt wanneer je teveel druk zet. Zo’n functies kunnen handig zijn, maar ook zonder is het mogelijk om een goede mondhygiëne te onderhouden. 

3. Zachte borstelhaartjes

De ideale tandenborstel heeft zachte haartjes. Niet elk gebit is bestand tegen een harde tandenborstel. Je loopt namelijk kans om je tandvlees of tandglazuur te beschadigen. Een zachte tandenborstel is dus niet alleen veiliger, maar ook aangenamer. En maak je geen zorgen; je zal net zoveel tandplak verwijderen.

Andere zaken die meespelen

Natuurlijk zijn er nog andere zaken die een invloed hebben op je mondhygiëne. Je mag bijvoorbeeld de beste tandenborstel te wereld hebben, als je slechts één keer per week poetst, zal je nog steeds tandproblemen krijgen. Houd dus ook rekening met:

  • De frequentie: poets 2x per dag
  • De tandpasta: kies voor fluoridehoudende tandpasta
  • Voeding: let op met frisdranken, snoep, etc.
  • Tandartsbezoeken: laat je gebit elk half jaar controleren