Winkelverkenner
Image default
Zakelijk

Zelf promotiemateriaal printen: zo doe je dat

Ben jij nog steeds voorstander van een fysieke folder, visitekaart of brochure? Of past dat simpelweg goed bij jouw bedrijf, zoals een restaurant of reisorganisatie? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zelf promotiemateriaal print. Dat is vaak veel voordeliger wanneer je maar kleine hoeveelheden nodig hebt. Bovendien is het leuk én waardevol om zelf voor je bedrijf bezig te zijn. Het enige dat je nodig hebt: een flinke dosis creativiteit, de juiste printer en goed (foto)papier. 

Stap 1: ontwerp je promotiemateriaal

Misschien heb je al een idee voor een mooie folder of poster die past bij jouw bedrijf. Je kunt dit op verschillende manieren ontwerpen, maar via programma’s zoals Illustrator, Photoshop of InDesign heb je de meeste mogelijkheden. Je kunt ook gratis alternatieven gebruiken, zoals Canva. Hierin vind je ook handige templates voor je ontwerp, zodat je niet alles zelf hoeft te bedenken. Handig als je geen ontwerptalent bent! 

Stap 2: gebruik de juiste printer

Ontwerp gemaakt? Dan is het tijd om na te denken over het printproces. Voor het printen van je eigen promotiemateriaal raden wij aan om een inkjetprinter met inktpatronen te gebruiken. Dit soort printers waarborgt de kwaliteit van de kleuren het best en geeft afdrukken in een hoge resolutie. Voor een resultaat dat het meest lijkt op ‘echt’ promotiemateriaal, kun je ook letten op eigenschappen zoals beeldvullend printen en de mogelijkheid om extra kleurencartridges te gebruiken, voor kleuren die nog meer spreken. 

Stap 3: vul de inktniveaus aan

Drukwerk in felle kleuren valt natuurlijk lekker op. Maar het printen van al die kleuren zorgt er wel voor dat je printer meer inkt verbruikt dan je misschien gewend ben. Omwille van de eenheid in je promotiemateriaal begin je liever niet met een halflege cartridge. Wat als de inkt halverwege op is en de kleuren van de nieuwe cartridge nét afwijken? We adviseren je daarom om vanaf het begin direct cartridges met hoge capaciteit te gebruiken. Veel printermerken bieden deze XL-cartridges standaard aan. Zo zijn er bijvoorbeeld Brother cartridges waarbij de XL-variant ruim vijf keer zoveel inkt bevat! Daar print je in ieder geval genoeg kleurrijk drukwerk mee.  

Stap 4: kies passend (foto)papier

De dikte en kwaliteit van het papier zijn bepalend voor het succes van je promotiemateriaal. Het gevoel van een échte folder bereik je niet met een afdruk op ‘gewoon’ printpapier. Wil je het professioneel aanpakken, kies dan voor papiergewicht van minimaal 120 gram per m². Dit voelt wat luxer, maar is nog wel makkelijk te vouwen. Daarnaast adviseren we om mat of glanzend fotopapier te gebruiken, waarop kleuren beter tot hun recht komen. 

Stap 5: stel je printer goed in

Tot slot pas je de printerinstellingen aan aan het papiergewicht dat je hebt gekozen. Dit is heel belangrijk, omdat een dikker papier ervoor zorgt dat de spuitmondjes dichter op het papier staan. Als de printer dat niet weet, komen de kleuren niet netjes op het papier terecht. Ook kun je de afdrukkwaliteit op maximaal zetten, zodat je zeker weet dat de printer het maximale uit jouw ontwerp gaat halen. Printen maar!

Zoals je ziet, heb je maar een paar dingen nodig om het printen van je eigen promotiemateriaal tot een succes te maken. Met ons stappenplan is het een fluitje van een cent. Op zoek naar een plek waar je alle benodigdheden in één keer bestelt? Bekijk dan eens de webshop van printerexpert 123inkt.nl, waar je niet alleen goedkope printers en inkt vindt, maar ook een enorm assortiment kantoorartikelen.