Winkelverkenner
Image default
Winkelen

Zo worden schoenen gemaakt!

Hoewel de hele wereld tegenwoordig op fast fashion is ingericht en de meeste schoenen tegenwoordig gefabriceerd worden in een volledig gemechaniseerd proces, zijn er gelukkig ook nog een hoop schoenfabrikanten die hun schoenen wel (deels) met de hand maken, bijvoorbeeld Mason Garments. De ambacht van schoenmaker is eeuwenoud en gelukkig nog niet uitgestorven. In dit artikel leggen wij je uit hoe schoenen gemaakt worden.

Side note: dit is een voorbeeld. Er bestaan ontelbaar veel manieren om schoenen te maken.

Ontwerp en materiaalselectie

Elk paar schoenen begint met een ontwerpfase, waarbij ontwerpers creatieve concepten schetsen en technische specificaties vaak met een groepje bij elkaar op tafel leggen om samen tot een nieuwe schoen te komen. Het begint met een tekening, daarna worden materialen gekozen, variërend van leer en suède tot synthetische stoffen zoals mesh en kunststof. 

Patronen

Vervolgens worden er nauwkeurige patronen gemaakt op basis van het ontwerp. Deze patronen worden gebruikt als een soort overtrek-voorbeeld om later de schoen uit het materiaal te kunnen snijden. Tegenwoordig is dat proces grotendeels gemechaniseerd en snijden computer-gestuurde machines de patronen uit het gekozen materiaal.

Naaien en stikken

Na het snijden worden de verschillende delen van de schoen aan elkaar genaaid of gestikt. De bovenkant van de schoen wordt aan de zool bevestigd, tegenwoordig zijn de meeste patronen zo gemaakt dat dit in één stuk kan. Tegenwoordig worden ook veel zolen aan de schoen gelijmd, dat is snel, maar het resulteert wel in een minder duurzame schoen.

Montage en constructie

De verschillende componenten van de schoen worden vervolgens samengevoegd in een proces dat bekendstaat als ‘montage’. Het grootste deel van de schoen staat al, nu worden de binnenzool, tussenzool en andere dempende materialen in de schoen geplaatst. De schoen wordt in dit proces ook voorzien van eventuele veters of ritsen.

De afwerking

Als al deze stappen doorlopen zijn gaat in de meeste gevallen de schoen direct door naar verpakking en distributie. Bedrijven die schoenen deels met de hand maken, voeren nog een uitgebreide kwaliteitscontrole uit. Zit alles goed vast, ziet alles er netjes uit? Er worden eventueel nog handmatig kleine dingetjes aangepast.

Verpakking en distributie

Nadat de schoenen met succes door de kwaliteitscontrole zijn gekomen, worden ze verpakt en klaargemaakt voor distributie. Ze worden verzonden naar winkels of als het gaat om wat kleinere bedrijfjes, linea recta naar de klant.