Winkelverkenner
Woning en Tuin

De vraag naar een onderhoudsvrije tuin neemt toe

Het concept van de onderhoudsvrije tuin is in het begin jaren 90 ontstaan. Vooral in de Verenigde Staten werd deze tuin toen erg populair. Sinds de jaren 90 heeft dit tuintype ook in Europa voet aan land gezet en sindsdien is de onderhoudsvrije tuin steeds populairder geworden. Veel mensen die een nieuwe tuin laten aanleggen kiezen dan ook voor een onderhoudsvrije tuin. En dat is naar ons idee logisch. Veel mensen hebben het te druk met hun kinderen, hun werk en hun sociale leven. De tijd die zij anders aan hun tuinonderhoud zouden moeten besteden kunnen zij nu aan andere zaken besteden. In plaats van tuinieren willen veel mensen liever zonder al te veel moeite en op ieder moment in het jaar van hun tuin kunnen genieten. Met een onderhoudsvrije tuin is dat mogelijk.

De elementen die je in een onderhoudsvrije tuin vrijwel altijd terug kunt vinden

Een onderhoudsvrije tuin heeft net als alle andere tuinsoorten een aantal kenmerkende eigenschappen. Veelal is de tuin te herkennen aan de rustige uitstraling en het overzicht dat in de tuin aanwezig is. Er wordt meestal gebruik gemaakt van rechte vormen. Veel mensen zullen een onderhoudsvrije tuin dan ook typeren als een strakke, eigentijdse of een moderne tuin. Toch hoeft dat niet het geval te zijn. Zo is het ook mogelijk om een speelse, een klassieke of een landelijke tuin aan te leggen die ook nog is onderhoudsvrij is. Het gaat bij een onderhoudsvrije tuin namelijk vooral om de materialen die in de tuin toegepast worden en niet om de vormen.

De meest gebruikte onderhoudsvrije materialen die in een onderhoudsvrije tuin toegepast worden

In een onderhoudsvrije tuin worden vaak verschillende onderhoudsvrije materialen gebruikt. Populaire materialen zijn bijvoorbeeld beton, hardhout en kunststof. Zo is de schutting meestal van kunststof, houtcomposiet, beton of een combinatie van die materialen. Voor de bestrating kiezen veruit de meeste mensen voor betonnen of voor keramische tuintegels. Hardhout wordt vaak toegepast voor het terras maar ook voor de tuinafscheiding is deze materiaalsoort natuurlijk ideaal. Tot slot kiezen veel mensen voor kunststof tuinmeubelen. Kunststof is namelijk eenvoudig schoon te maken en kent een zeer lange levensduur.

Een goedkope onderhoudsvrije tuin ontwerpen

Het laten maken van een tuinontwerp voor een onderhoudsvrije tuin is tegenwoordig helemaal niet meer duur. Sterker nog, u kunt zelfs op een goedkope manier een tuinontwerp laten maken. Veel tuinarchitecten bieden standaard tuinontwerpen aan die in overleg met u naar de standaarden van uw tuin aangepast kunnen worden. Zo kunt u een onderhoudsvrije tuin laten ontwerpen die geheel aan uw wensen en smaak voldoet. Eventueel kunt u ook zelf een tuinontwerp maken. Houdt er daarbij wel rekening mee dat u de tuin dan slechts door enkele hoveniersbedrijven kunt laten aanleggen.

Een goedkope onderhoudsvrije tuin aanleggen

Het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin kan ook op een goedkope manier. Over het algemeen zijn onderhoudsvrije materialen aan de dure kant. Vooral keramische tuintegels en hardhout zijn dure materialen. Toch is het mogelijk om onderhoudsvrije materialen voor een goedkope prijs in te kopen. Bijvoorbeeld tijdens de uitverkoop van een bouwmarkt. Daarbij is het aan te raden om ook op tweedehands websites te kijken. Op die websites worden zowel nieuwe als tweedehands partijen verkocht. Daar slim in te kopen kunt u de kosten voor het aanleggen van uw onderhoudsvrije tuin aan de lage kant houden. Tot slot kunnen wij het aanraden om de prijzen van hoveniersbedrijven te vergelijken. Ook dat levert vaak een flinke kostenbesparing op.

Website bezoeken