Winkelverkenner

Drone wet- en regelgeving in Nederland

De regels voor een drone in het luchtruim

Nieuwkomers denken misschien dat er met een drone met camera overal gevlogen mag worden. Mensen die de hobby al langer beoefenen weten echter wel beter en weten dat er drone wetgeving is. Dat neemt niet weg dat lang niet iedereen elke regel met betrekking tot het vliegen met een drone goed kent. Daar komt ook nog eens bij dat de regels per gebied ook kunnen verschillen. Dit maakt het niet gemakkelijker. Daarom wordt er ook nagedacht om de wetgeving rondom de toestellen uniform te maken voor grote delen van de wereld. Het is in ieder geval interessant om hier eens naar te kijken.

Regels voor ontwerp van een drone

Wat in ieder geval belangrijk is als je een drone kopen gaat, is dat je goed op het ontwerp let. Momenteel zijn er een aantal verschillende vormen. Terwijl dit lang niet overal is toegestaan. De bekende vorm met de propellers aan de bovenzijde is de algemeen geaccepteerde vorm die vaak het best tot zijn recht komt. Wanneer je deze drone gaat kopen, dan kan je er haast wel zeker van zijn dat je nergens in Europa een probleem zal krijgen als je met het toestel gaat vliegen. Je kunt er dus ook mee op vakantie gaan als je dat wilt.

Drone in het luchtruim

Belangrijker nog is het dat er regels komen die universeel zijn voor drones die de lucht in gaan. Dit is vooral belangrijk omdat de beperkingen die in veel landen tot op heden zijn opgelegd ervoor hebben gezorgd dat lang niet het maximale uit de toestellen gehaald kan worden. Dit geldt zowel voor liefhebbers die met de drones als hobby vliegen, als voor professionals die al echt geld willen verdienen met de toestellen door ze zakelijk in te zetten. Door goede internationale regelgeving zou dit een vlucht kunnen nemen. De toestellen die je nu kent zouden dan nog populairder worden.

Filmen met de drone

Wanneer de regels een stuk helderder zouden zijn, dan zou dit een groot voordeel voor filmmakers en fotografen opleveren. Het is dan immers zo dat zij veel meer met de drones kunnen doen. Een mooie drone met camera kan immers veel meer dan tot nu toe wordt toegestaan. Dat is wel heel jammer. Ook veel belangenverenigingen zijn het hierover eens. Wanneer dit snel opgelost zou kunnen worden, dan kan dit voor iedereen, zowel de makers als de kijkers, een groot voordeel opleveren. Bovendien maakt dit het voor de makers van de toestellen interessanter. Dit weegt ook mee.

https://www.dronekiezer.nl/drones/