Winkelverkenner

Kruiden kweken in hydrocultuur

Steeds vaker worden fruit en kruiden gekweekt in hydrocultuur. Een plant heeft water, licht en voedingsstoffen nodig om smaakvol te kunnen groeien. Met hydrocultuur is dit uitstekend te bewerkstelligen. Hydrocultuur heeft een aantal voordelen ten opzichte van kweken in aarde. Ten eerste kan de plant zelf exact de hoeveelheid vocht en voedingstoffen opnemen die het nodig heeft. Hiervoor is het noodzakelijk dat de wortels in het water staan en dus naar believen vocht kunnen opnemen. Door het waterniveau af te lezen of te registreren is het zeer arbeidsvriendelijk en hoeft er niet veel aandacht te worden geschonken aan de verzorging.

Kruiden

Kruiden zoals basilicum, munt of peterselie doen het zeer goed in hydrocultuur. Ze kunnen dan ook zonder problemen worden gekweekt en geconsumeerd. Als bij het snoeien van de kruiden rekening wordt gehouden met de hoeveelheid die nog aanwezig blijft dan kan de plant blijven doorgroeien. Hierdoor ontstaat een oneindige hoeveelheid kruiden die ter beschikking staat aan de eigenaar.

Licht

Om ook de donkere maanden voldoende licht te kunnen geven aan de kruiden in hydrocultuur zijn er speciale UV lampen beschikbaar. Deze bootsen het spectrum van zonlicht naar. Hierdoor kan de plant binnen worden gekweekt en toch voldoende licht opnemen. Dergelijke LED groeilampen kunnen een aanvulling zijn op het natuurlijke zonlicht dat toch al door de ramen naar binnen schijnt. In de periode dat de dagen lang zijn en de nachten kort is een aanvullende LED groeilamp dan niet nodig. Tijdens de donkere dagen kan deze wel worden ingeschakeld om de groei extra te stimuleren.

Tijdschakeling

Om het de hobbymatige kruidenkweker makkelijk te maken zijn er systemen op de markt die bovenstaande combineren. Een geautomatiseerd plantenbakje waarbij op hydrocultuur en moet LED groeilampen de kruiden eenvoudig kunnen worden gekweekt. Een voorbeeld hiervan is het Kruiden kweken. Dit product heeft bovenstaande kenmerken en daarnaast ook een:

  • – melding wanneer het waterniveau te laag is
  • – een schakeling waarbij de LED groeilampen automatisch 8 uur aan gaan en 16 uur uit
  • – een omschakeling van LED gloeilicht naar wit LED licht

Bovendien kan bij het Kweeklicht ook de LED lamp en waterniveaumelder helemaal worden verwijderd waardoor alleen nog een waterbak met hydrocultuur overblijft. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer in de zomertijd de kruiden (tijdelijk) naar buiten gaan, bijvoorbeeld op een balkon. Hierbij is dan meestal voldoende zonlicht aanwezig en dient enkel nog het waterniveau op peil te worden gehouden.

Voeding

Om kruiden goed te laten groeien is naast licht en water ook een plantenvoeding vereist. Niet iedere plantenvoeding is geschikt voor hydrocultuur. Een biologische variant bestaat vaak uit meststoffen die kunnen zorgen voor stank en schimmel. De meeste voedingstoffen van bijvoorbeeld POKON zijn hiervoor wel geschikt. De dosering van deze meststoffen kan een stuk lager dan bij toepassing op aarde omdat hydrocultuur de meststoffen veel beter opneemt.

https://www.kweeklicht.com/product/kweeklicht-kruidentuin/