Winkelverkenner

Een jaarlijkse check-up

Vooral voor rokers is een jaarlijkse check-up niet gewoon wenselijk, maar absoluut noodzakelijk. Zeker bij rokers komt het steeds vaker voor dat mensen een te hoge bloeddruk, een te hoge suikerspiegel hebben. Een teveel aan cholesterol kan hart- en vaatziekten veroorzaken.

Bloeddruk
Met een bloeddruk meter wordt er gemeten of je last hebt van een te hoge bloeddruk. Je kan dit thuis doen met een zelf aangeschafte bloeddruk meter. Als je vermoeden hebt van een te hoge of een te lage bloeddruk, is het daarom raadzaam je bloeddruk te laten meten bij de huisarts. Het meten van je bloeddruk is eenvoudig en volledig pijnloos. Het geeft je nuttige informatie over de conditie van je hart en bloedvaten. Het bloeddrukniveau varieert gedurende de dag. Zo is de bloeddruk ’s nachts relatief laag. Bij het opstaan loopt de bloeddruk op om in de loop van de dag weer wat te dalen. Aan het einde van de dag stijgt je bloeddruk weer, dit heeft te maken met het dagritme van de bloeddruk. Daarnaast is de mate van lichamelijke inspanning ook van invloed op de bloeddruk. Bij lichamelijke inspanningen stijgt de bloeddruk. Een hoge bloeddruk dat is veroorzaakt door lichamelijke inspanning is overigens niet negatief. Verder beïnvloeden psychische activiteiten ook de bloeddruk. Denk aan drukke situaties op bijvoorbeeld school of wanneer je stress hebt van werk. Dit alles zorgt ervoor dat de bloeddruk gaat stijgen.

Hoge bloedsuiker
Een te hoge bloedsuiker wordt een hyper genoemd. Je merkt al snel als je last hebt van een te hoge bloedsuiker. Zo zijn de verschijnselen onder andere dat je veel gaat drinken waardoor je veel moet plassen, je vermoeiend bent, plotseling blij of boos kunt zijn, misselijk kan zijn en soms zelfs moet overgeven. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan veroorzaakt worden door te weinig insuline, te veel suiker eten en te weinig lichamelijke inspanning. Ook dit kan gemeten worden met een bloedsuikermeter.

 

Website bezoeken