Winkelverkenner

Een tolbadge voor Frankrijk: werkt het?

Tolwegen zijn één van de grootste ergernissen voor wie door Frankrijk reist met de auto voor bijvoorbeeld glamping in Frankrijk. Je had tot voorkort ruwweg twee mogelijkheden: binnendoor gaan en daar veel tijd en benzine aan verspillen, of uren in de rij staan voor de tolpoorten. Beide opties zijn duidelijk niet ideaal. Sinds kort is er gelukkig een derde keuze: de tolbadge. Zo’n apparaatje kan de wachttijden in theorie enorm verkleinen – maar werkt het ook echt? Hieronder onze review!

Waarom een tolbadge?

Een tolbadge is een klein apparaatje dat je in je auto kunt hangen. Wanneer je door een Franse tolpoort rijdt, wordt de badge automatisch geregistreerd. Zo kun je het tolbedrag ook achteraf betalen! Op het moment zelf rij je gewoon langs de poort. Dat heeft twee voordelen: er zijn geen kaartjes die je op de onpraktische momenten kwijt kunt raken, en je hoeft niet te wachten. Dat maakt een urenlange autorit al een stuk beter te verdragen.

Hoe werkt het?

Wanneer je bij een tolpoort aan komt rijden, zul je links een aantal poortjes zien die met een grote T zijn aangegeven. Dit zijn de poortjes die je met een badge kunt gebruiken. Vaak staat hier geen of nauwelijks een rij. Als je richting de slagboom rijdt, geeft je tolbadge een piepje wanneer hij geregistreerd wordt – en vervolgens kun je direct doorrijden. Het te betalen tolbedrag wordt na verloop van tijd automatisch van je rekening gehaald.

Een tolbadge kopen

Je koopt de badge in Nederland bij de ANWB (€11,50 als niet-lid, €9,50 als lid). Iedere maand dat je de badge gebruikt, betaal je bovendien €2,50. Wanneer je het apparaatje aanschaft, wordt hij aan je persoonlijke gegevens en rekeningnummer gekoppeld. Je gaat dus een individueel contract aan met het verantwoordelijke bedrijf, Area Enligne. Let er daarom ook op dat je badge niet uit de auto gestolen wordt!

Wanneer je een persoonlijk account maakt, kun je ook online zien hoeveel tolkosten je in totaal gemaakt hebt. Dat is overigens niet verplicht; ook zonder account kun je de badge direct gebruiken. Hoe lang het duurt voor het geld wordt afgeschreven, verschilt een beetje; het kan een ruime maand worden. je krijg in ieder geval een notificatie gemaild wanneer dit te gebeuren staat.

Website bezoeken