Winkelverkenner
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe houd je metalen bloempotten jarenlang mooi?

Metalen bloempotten jarenlang mooi houden is eenvoudig als u zich aan een paar eenvoudige regels houdt. Metalen bloempotten komen het best tot hun recht op een plaats die veel zonlicht krijgt, maar geen directe zon. Vermijd overhangende bomen en boomtakken om spatten van regen of bladeren te voorkomen. Een verkeerde plaats kan ook corrosie en roest op het oppervlak van uw metalen pot versnellen. In dit artikel leest u hoe u metalen bloempotten jarenlang mooi kunt houden met enkele eenvoudige suggesties. Lees verder voor meer informatie over deze eenvoudige tips om uw metalen bloempotten vele seizoenen lang in topconditie te houden.

Hoe maak je ze schoon?

Voordat u uw bloempotten gaat schoonmaken, moet u zorgen dat ze helemaal droog zijn. Natte potten zullen eerder splinteren of krassen maken. Tenzij uw bloempotten erg verroest zijn, hoeft u geen agressieve chemicaliën te gebruiken om ze schoon te maken. U kunt warm water en een zachte spons gebruiken om het vuil voorzichtig te verwijderen. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen zoals staalwol of schuursponsjes, want die kunnen krassen op het oppervlak van uw bloempotten veroorzaken. Als uw bloempotten verroest zijn, moet u een paar extra stappen ondernemen om de roest te verwijderen. Begin met het gebruik van een schuursponsje of staalwol om losse roest te verwijderen. Meng een paar eetlepels zuiveringszout met water om een pasta te maken. Gebruik een spons om de verroeste plekken met de zuiveringszoutpasta te bedekken. Laat de pasta een paar minuten intrekken en schrob dan de roest weg. Spoel het gebied af met schoon water en laat de pot volledig drogen voordat je hem verft.

Metalen verf en primer

Wanneer u uw metalen bloempotten hebt schoongemaakt, zult u ze willen verven. U kunt bijna elke verf gebruiken die bedoeld is voor metaal. Vermijd verven op olie- of oplosmiddelbasis, die corrosie kunnen veroorzaken op het oppervlak van uw potten. Sommige potten worden voorgelakt geleverd, maar ongeverfde potten kunt u zelf overschilderen. Wanneer u uw metalen bloempotten verft, is een primer aan te bevelen. Zo blijft de verf beter zitten en gaat hij langer mee. Gebruik een verf die bedoeld is voor buitengebruik. Verschillende merken maken speciale metaalverf, waardoor uw bloempotten jaren meegaan.

Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen voor metaal

Sommige commerciële reinigingsmiddelen zijn ontworpen voor het reinigen van metalen. Dit zijn echter vaak agressieve oplosmiddelen die bedoeld zijn om roest te verwijderen. Dit kan corrosie veroorzaken op het oppervlak van uw potten, vooral als u de potten nat laat nadat u ze hebt schoongemaakt. In plaats van commerciële schoonmaakmiddelen te gebruiken, kunt u een oplossing van warm water en vloeibare afwasmiddel mengen. Gebruik een zachte spons om uw potten schoon te maken. Spoel ze af met schoon water en laat ze volledig drogen voordat u ze verft.

Hoe voorkom je roest op metalen bloempotten?

Om roest op uw metalen bloempotten te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat ze volledig droog zijn voordat u ze opbergt. Als je ze opbergt terwijl ze nat of vochtig zijn, zullen ze vrijwel zeker gaan roesten. U kunt ook een lichte laag olie of was op het oppervlak van de pot aanbrengen om roest te helpen voorkomen. Was is een uitstekende optie om roest op uw metalen potten te voorkomen. U kunt het gemakkelijk aanbrengen met een zachte doek. Vermijd bijenwas, dat kan kleverig zijn. U kunt ook olie op uw potten aanbrengen met een borstel of doek. Sommige mensen gebruiken graag slaolie, die goedkoop is en gemakkelijk te vinden.

Bescherm zilveren en gouden bloempotten

Als je bloempotten van zilver- of goudverf zijn gemaakt, moet je er extra voorzichtig mee zijn. Zilveren en gouden bloempotten kunnen kwetsbaar zijn, dus je wilt ze beschermen tegen roest. U kunt op zilveren en gouden bloempotten dezelfde was aanbrengen die u op uw ijzeren potten gebruikt. U kunt ook een dun laagje olie aanbrengen met een kwast of doek. Als uw bloempotten van zilver of goud zijn gemaakt en erg duur zijn, kunt u ze het beste in een geklimatiseerde omgeving bewaren. Door extreme temperaturen kan zilver of goud oxideren en zwart worden. Als u dure zilveren of gouden bloempotten heeft, kan het een goed idee zijn om ze in een verwarmde ruimte in uw huis te zetten.

Conclusie

Metalen bloempotten zijn een stijlvolle aanwinst voor elke tuin. Ze kunnen een vleugje klasse toevoegen aan uw bloemperken en tuinen. Ze kunnen echter ook lastig te onderhouden zijn. Als u een paar eenvoudige regels volgt om uw metalen bloempotten schoon te houden, kunt u ervoor zorgen dat ze er nog jaren goed uitzien. Begin met het schoonmaken van uw potten met warm water en vloeibare afwasmiddel. Vervolgens kunt u de potten verven of in de was zetten om ze tegen roest te beschermen, of u kunt olie gebruiken om ze glanzend te houden. Zorg er ten slotte voor dat u uw potten droog opbergt om roest te voorkomen.

https://www.toptuincentrum.nl/producten/18/tuinmeubelen