Winkelverkenner
Image default
Woning en Tuin

Hoe kom je erachter waar de vloerverwarming lekt?

Een lekkage in je vloerverwarming; je moet er niet aan dénken. Toch overkomt het jaarlijks vele huishoudens. Moet de vloer nu helemaal uitgebeiteld worden om erachter te komen waar de lekkage zich bevindt? Of bestaan er ook andere oplossingen?

Lekkage aan de vloerverwarming opsporen, hoe werkt dat? 

Een lekkage aan de vloerverwarming opsporen kan soms echt zeer lastig zijn, maar het is belangrijk om het probleem snel te identificeren en op te lossen om verdere schade te voorkomen. 

Een visuele inspectie houden

Begin met een grondige visuele inspectie van het vloerverwarmingssysteem. Controleer alle zichtbare leidingen, aansluitingen en verdeelstukken op tekenen van water. Let op eventuele vochtige plekken, verkleuringen of andere afwijkingen die kunnen wijzen op een lek.

Druktest houden

Een druktest is een effectieve manier om te bepalen of er ergens in het systeem een lekkage is. Sluit alle ventielen en vul het systeem met water tot een bepaalde druk. Houd deze druk en observeer of deze constant blijft. Een daling van de druk kan wijzen op een lekkage. Hierbij is het belangrijk om systematisch elk deel van het vloerverwarmingssysteem te controleren.

Vloerbedekking verwijderen

Als de vloerverwarming is ingebed in een dekvloer, kan het nodig zijn om de vloerbedekking op bepaalde plekken te verwijderen om directe toegang tot het systeem te verkrijgen. Inspecteer de dekvloer zorgvuldig op tekenen van vocht, schimmel of andere indicatoren van een lek.

Thermografische camera’s laten inzetten

Thermografische camera’s kunnen helpen bij het opsporen van lekkages door temperatuurverschillen in de vloer waar te nemen. Wanneer er water lekt, zal het de temperatuur van het omliggende gebied beïnvloeden. Een thermografische scan kan deze temperatuurverschillen in beeld brengen en zo de locatie van een lek aanduiden. Dit wordt echter wel door een specialist op gebied van lekkages uitgevoerd. 

Geluidsdetectie

Lekkages kunnen ook geluid produceren dat buiten het menselijk gehoorbereik ligt. Het gebruik van ultrasone detectoren kan helpen bij het lokaliseren van deze geluiden en dus de locatie van het lek. Dit kan met name nuttig zijn als het lek onder de vloer verborgen is. Ook hier moet een lekdetectiebedrijf aan te pas komen.

 

Analyse van de watermeter

Een eenvoudige maar effectieve methode is het monitoren van de watermeter terwijl het vloerverwarmingssysteem actief is. Als er een lek is, zal er een ongewoon hoog waterverbruik zijn. Dit kan wijzen op een probleem in het systeem.

https://www.lekkagevinden.nl/