Winkelverkenner
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe snoei je een olijfboom? de ultieme gids

Waarom moet je een olijfboom snoeien?

Olijfbomen zijn grote bomen die honderden jaren oud kunnen worden. Ze kunnen veel fruit produceren, maar ze kunnen ook vreselijk onhandelbaar en krom worden, als ze niet vaak gesnoeid worden. Door uw olijfbomen elk jaar te snoeien, kunt u ze gezond en netjes houden, waardoor ze er beter uitzien en het oogsten van de olijven gemakkelijker wordt. U kunt ook nieuwe groei vanuit de toppen van de takken stimuleren, waardoor u meer olijven per boom krijgt. Er zijn een paar redenen waarom u uw olijfbomen zou willen snoeien: – Om ze netjes en aantrekkelijk te houden. Olijfbomen kunnen ongelooflijk rommelig zijn, met veel grote takken en kleinere, ongewenste groei. Door uw olijven elk jaar te snoeien, kunt u ze kort en netjes houden, met af en toe een grote tak. Dit maakt het ook gemakkelijker om de olijven te oogsten. – Om de productie van nieuwe groei aan te moedigen. Groei aan de uiteinden van takken is de snelste manier voor een olijfboom om groter te worden. Door uw olijven regelmatig te snoeien, kunt u nieuwe groei op de uiteinden van de takken stimuleren, waardoor uw boom groter wordt. – Om de oogst te vergroten. Olijfbomen zijn over het algemeen zelfvruchtbaar, wat betekent dat ze zichzelf kunnen bestuiven en hun eigen olijven produceren. Maar als u de opbrengst wilt vergroten, kunt u de takken zo snoeien dat ze elkaar raken. Dit helpt de bomen om elkaar met de hand te bestuiven.

 

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Je kunt olijfbomen het beste in de winter of het vroege voorjaar snoeien, voordat de boom begint te bloeien. Zo heeft de boom de tijd om te hergroeien voor de volgende oogst. Het is ook een goed idee om uw olijven te snoeien in een droog seizoen, wanneer u de wond niet hoeft te besproeien terwijl u snoeit. Snoei uw olijfbomen voordat ze bloeien, want de bloei brengt de ontwikkeling van bloemknoppen op gang. Als u de takken snoeit voordat ze bloeien, kunt u ook meer vruchten verzamelen. Als u de opbrengst van uw bomen wilt verhogen, kunt u ze ook op andere momenten van het jaar snoeien. Sommige telers snoeien hun bomen in de zomer, wanneer de bloemen aan de bomen zitten. Zo kan de bestuiving op dezelfde tak gebeuren.

 

Hoe snoei je een olijfboom?

– Snoei de tak aan de basis. Dit is het belangrijkste om te onthouden bij het snoeien van je olijven. Zorg ervoor dat je de tak aan de basis van de boom knipt, waar hij aansluit op de stam. – Knip alle ongewenste groei weg. Zorg ervoor dat u dode of zieke takken wegsnoeit, evenals alle kleinere, ongewenste groei. Als u probeert de opbrengst van uw boom te verhogen, zorg er dan voor dat de takken elkaar raken als u snoeit. – Maak je niet te veel zorgen over de vorm. Het is onmogelijk om een olijfboom er perfect en symmetrisch uit te laten zien. Als je de boom op de juiste manier snoeit, zal hij uitgroeien tot een vorm die het beste past bij de groeiomstandigheden. – Snoei niet meer dan 50% van de boom. Een olijfboom heeft een groot wortelstelsel en is gevoelig voor snoeien, dus snoei niet meer dan 50% van de boom. Zo kan de boom volop nieuwe takken en bladeren blijven groeien.

 

Tips voor het snoeien van een olijfboom: wees voorzichtig!

– Zorg voor het juiste gereedschap. Je hebt geen dure apparatuur nodig om een olijfboom te snoeien, maar je moet er wel voor zorgen dat je het juiste gereedschap hebt. Je hebt iets scherps nodig om de boom te snoeien en een takkenschaar om de takken af te knippen. – Wees voorzichtig met snoeien bij warm weer. Als u uw bomen snoeit in de warmere maanden van het jaar, moet u voorzichtig zijn. De wond wordt blootgesteld aan de lucht, dus zorg ervoor dat u de wond water geeft, om infectie te voorkomen. – Kijk uit voor sap. Als u uw boom snoeit, zorg er dan voor dat u geen sap op uw huid krijgt. Het zal irritatie en huidirritatie veroorzaken. – Snoei uw boom niet te zwaar. Als u uw boom te veel snoeit, belemmert u de groei van nieuwe takken en bladeren, waardoor de oogst van het volgende jaar zal afnemen. U kunt iets zwaarder snoeien op plekken die druk zijn en meer luchtstroom nodig hebben.

 

Afsluitende woorden: De conclusie

Olijfbomen zijn prachtige, oude bomen die een geweldige toevoeging zijn aan elke tuin. Ze kunnen veel fruit produceren en ongelooflijk vruchtbaar zijn, maar ze kunnen ook rommelig en onhandelbaar zijn. Door je olijven elk jaar te snoeien, kun je ze netjes en aantrekkelijk houden, en kun je nieuwe groei vanuit de toppen van de takken stimuleren, waardoor je meer fruit per boom krijgt. Hoewel het snoeien van een olijfboom een ingewikkeld proces kan zijn, kunt u het met een beetje oefening en vaardigheid zelf doen. Het is de moeite waard, want het snoeien van uw olijfbomen kan uw opbrengst aanzienlijk verbeteren en verhogen.

https://www.goodgardn.nl/blogs/wanneer-en-hoe-je-jouw-oleander-een-goede-snoeibeurt-geeft