Winkelverkenner
Image default
Gezondheid

Tips tegen hartkloppingen

Tips tegen hartkloppingen

Veel mensen schrikken wanneer ze een hartklopping ervaren, terwijl dit vaak een onschuldige reactie van je lichaam op een bepaalde prikkel is. Zo kan een stevige maaltijd of een sigaretje al zorgen voor een hartklopping. Over het algemeen zijn hartkloppingen onschuldig, tenzij dit voor een langere tijd aanhoudt. Stress is een bekende factor die samengaat met hartkloppingen. Zo kan stress hartkloppingen veroorzaken en kan het in paniek raken door de hartklopping weer zorgen voor meer stress. Het is dus raadzaam om voldoende ontspanning te zoeken om dit te voorkomen. In dit artikel geven we je 4 tips tegen stress en hartkloppingen. 

Hartkloppingen in het algemeen

Hartkloppingen hebben vaak geen directe oorzaak en kunnen door veel dingen worden veroorzaakt. Zo zijn er medische oorzaken zoals bloedarmoede, hartklachten of een te snelle schildklier. Hiernaast kan het drinken van alcohol of koffie of het innemen van te veel magnesium ook hartkloppingen veroorzaken. Stress is een veelvoorkomende oorzaak van hartkloppingen en tegelijkertijd gevolg van het in paniek raken van hartkloppingen. Als je erg gefocust blijft op de hartkloppingen en er paniek van krijgt, kan dit zorgen voor hartkloppingen en stress. Het is dus aan te raden om op zoek te gaan naar manieren om je te ontspannen.

4 tips die kunnen helpen bij stress en hartkloppingen:

  1. 1. Zorg voor een goede ademhaling door het uitvoeren van ademhalingsoefeningen: Vooral als je paniekaanvallen krijgt van hartkloppingen, zijn ademhalingsoefeningen een aanrader. Je kan bijvoorbeeld rustig een paar minuten in- en uitademen zodat je ademhaling rustiger wordt en de hartkloppingen minder worden.
  2. Beweeg voldoende: Het zorgen voor een goede hartconditie is belangrijk voor het voorkomen van hartkloppingen. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je minder stress zult ervaren en ook beter met stress kunt omgaan. Het is aan te raden om elke dag minstens 30 minuten te bewegen.
  3. Zorg voor afleiding: Te veel focussen op de hartkloppingen werkt tegenstrijdig, hierdoor kan je in paniek raken en meer hartkloppingen en stress ervaren. Het is dus slimmer om op zoek te gaan naar afleiding. Dit kan op vele manier, bijvoorbeeld kletsen met vrienden of een leuke film te kijken. Het stilstaan bij dingen waar je dankbaar bent is ook een goede manier van positieve afleiding.
  4. Zorg voor een gezond dieet met voldoende vitamine D en B12: Een tekort aan vitamine D en B12 kan zorgen voor spanning en hartkloppingen. Een gezond dieet rijk aan deze vitaminen is aan te raden om dit te voorkomen. B12 en vitamine D zit vooral in zuivel.
https://liberi.nl/