Winkelverkenner
Image default
Woning en Tuin

Waarom kiezen voor een laminaatvloer?

Een laminaatvloer is in diverse tinten en prijsklassen verkrijgbaar. Het oogt tijdloos, is makkelijk in het onderhoud en het is redelijk goedkoop. Een goede keuze dus als vloerbedekking. Lijkt het je een enorme klus om laminaat zelf te leggen? Dat valt echt mee. Hieronder zal in drie stappen verteld worden hoe je dat makkelijk zelf kunt doen. Eerst zal er kort uitgelegd worden wat laminaat eigenlijk is.

Wat is laminaat?

De plank van een laminaatvloer bestaat meestal uit drie of vier lagen. De onderlaag is van melamine gemaakt. Daaroverheen ligt een laag fibreboard met een laag papier. Dit heeft verschillende patronen, zoals het populaire houtnerfpatroon. De kunststof toplaag van laminaat bestaat uit melamine en aluminiumoxide. De standaard afmeting van een laminaatplank is 123 cm x 15 cm. De dikte wisselt tussen de 7 en 12 mm. De prijs van het laminaat wordt aangeduid per m².

Kies niet alleen met zorg de laminaatvloer uit, maar denk ook na bij het kopen van de ondervloer. De ondervloer is belangrijk voor de isolatie van vocht, warmte en geluid. Niet elke ondervloer is geschikt voor elke ruimte. De isolerende vloer van de zolder heeft meestal een andere ondervloer nodig dan de vloer van de keuken.

Benodigdheden voor het leggen van de vloer

Zoals hierboven gezegd, is laminaat leggen geen ingewikkelde klus. Het is dan wel van belang dat je de juiste spullen in huis hebt. Hier vind je een lijstje met de benodigdheden:

  • Laminaat
  • Plinten
  • Egaliseermiddel
  • Afstandhouders
  • Ondervloer
  • Tape
  • Hamer
  • Rolmaat
  • Verstekzaag/decoupeerzaag
  • Vochtige doek

Het leggen van de vloer

Heb je alles van het lijstje binnen handbereik?
Dan kan nu aan de echte klus begonnen worden: het zelf leggen van jouw uitgekozen laminaatvloer.

Stap 1 De ondervloer
Zorg dat de vloer helemaal vlak is. De ondervloer kan hier een klein beetje bij helpen. Gebruik desnoods een egaliseermiddel.
Rol de ondervloer uit en let erop dat er een randje (ongeveer 1 cm) tegen de muur omhoog staat. Plak de ondervloer aan elkaar met tape. Als de ondervloer uit platen bestaat leg ze dan iets van elkaar in halfsteensverband, dus niet op een rijtje.

Stap 2 Begin vanuit een hoek met een lange baan
Nu de ondervloer vast ligt, kan het laminaat gelegd worden. Kies een hoek in de ruimte van waaruit je wilt beginnen en plaats de afstandshouders tussen het laminaat en de muur. Het laminaat kan uitzetten en deze afstandhouders voorkomen dat het laminaat gaat knellen tegen de muur aan. Open een aantal dozen en gebruik de planken uit die verschillende dozen door elkaar, dit geeft vaak meer variatie in het houtpatroon. Begin met het leggen van een lange baan, dus leg de korte kanten van de laminaatplank tegen elkaar. Na deze lange baan, werk je verder het vertrek in. Houd de plank in een hoek van 45 graden bij het in elkaar drukken van de laminaatplank.

Stap 3 Plinten
Na het leggen van het laminaat, volgt de afwerking: de plinten. Je kunt kiezen uit verschillende soorten plinten. Niet alleen de grootte en kleur kunnen verschillen, maar ook de wijze van bevestigen. Sommige plinten moeten geschroefd of gelijmd worden, maar er zijn ook zelfklevende plinten, of plakplinten. Gebruik bij het zagen een verstekzaag. Plakplinten hoeven meestal niet gezaagd te worden. Een plintenschaar voldoet ook, dat is nog makkelijker en scheelt tijd.

Dat was het
Dit was het leggen van een laminaatvloer. Niet bepaald moeilijk, toch? Maak de vloer, als puntje op de ‘i’ nog wel even schoon met een ietwat vochtig (nooit kletsnat) doekje. Je kunt nu de kamer inrichten. Probeer niet met de meubels te schuiven, want je wil geen krasjes op je nieuwe vloer.

Waarom kiezen voor een laminaatvloer?

https://www.tapijtenlaminaatdirect.nl