Wetsteen Slijphulp

Wat is nodig – Kan ik het zelf doen?

Geen mes blijft voor altijd scherp. Vroeg of laat moet je het mes slijpen. In deze kleine handleiding willen we de vraag beantwoorden wat u nodig heeft om het mes te slijpen en welke technische vereisten u moet stellen.

De juiste slijpstenen

Voor Japanse messen

De perfecte tool om een ​​Japans keukenmes te slijpen is de slijpsteen. In ons geval zijn dit Japanse waterstenen. Vervolgens is de vraag welke schuurkorrel je nodig hebt. Als de snede regelmatig wordt onderhouden en waarde wordt gehecht aan een enorme scherpte, is een korrel 1000 geschikt. Zelfs een korrel 800 leidt nog tot goede resultaten. Korrels tot 500 zijn geschikt voor het slijpen van zeer botte messen of kleine reparaties (bijvoorbeeld het elimineren van inkepingen). Korrels van 2000 worden gebruikt om het mes te verfijnen. Dit zijn polijststenen. Hiermee kan de scherpte opnieuw worden verhoogd. Het resultaat is eigenlijk geweldig. Voor het polijsten kan je ook een strop gebruiken.

Als je met minder inspanningen wilt slijpen, zijn keramische staven of messenslijpers geschikt (let op de kwaliteit van deze apparaten, goedkope apparaten doen meer pijn dan dat ze nuttig zijn).

Voor Europese messen

Afgezonderd van enkele speciale messen zoals de Nesmuk of Twin Twin 1731 (deze messen zijn net als Japanse messen geslepen), zijn Europese messen wat robuuster qua afwerking. In tegenstelling tot de Japanse messen zijn ze bolvormig. Dit geeft een kleine vermindering in scherpte, maar maakt ze wat sterker. Om een ​​Europees mes scherp te houden, worden er slijpstalen gebruikt. De staalsoorten zetten het blad steeds weer op en zorgen zo voor een soepele en scherpe snijkant. Na verloop van tijd zal de scherpte echter afnemen. Dan is het belangrijk om je messen te slijpen op een wetsteen, zoals de Japanse messen. Ook hier hebben 800 tot 1000 korrel wetstenen zichzelf bewezen. Zeer botte messen kunnen vooraf worden geslepen met grovere stenen (tot 500).

Belangrijk voor EU messen: kies een slijphoek die iets minder vlak is dan bij de Japanse messen, dus ongeveer 20 graden. Europese messen zijn iets minder hard. Een te platte snede zou het daarom niet lang uithouden.

Tip: als alternatief voor het slijpen met staal hebben keramische maalstaven hun waarde bewezen. Niet alleen zet het je messen aan, ze dragen ook altijd wat materiaal van je rand af.

Persoonlijke ervaring

Het slijpen van messen is niet moeilijk. Iedereen die niet volledig ongetalenteerd is, kan het leren. Je wordt beter met elke poging. Vanaf de 5e keer moet je een bepaalde routine doorhebben. Dus wees niet in wanhoop als je mes de eerste keer niet superscherp wordt. Als je eenmaal met perfectie kan slijpen, raden we aan om dat aan niemand te vertellen. Het trekt namelijk snel veel aandacht van veel geïnteresseerde partijen die graag hun messen willen slijpen (Bron: eigen pijnlijke ervaring).

Professionele slijpers

Als je jouw messen niet zelf wilt slijpen of een mes geslepen hebt, neem dan contact op met een slijper. Goede slijpers zijn in de omgeving helaas maar zelden te vinden. Als je het geluk niet hebt om iemand te kennen, raden we je aan om de messen opnieuw te laten slijpen.

Welke slijpmiddel voor welk mes?

Deze kleine videogids over de vraag: welk slijpmiddel is de juiste voor mijn mes?

Website bezoeken