Winkelverkenner
Image default
Woning en Tuin

De man achter de eerste trampoline

Zoals trampolines tegenwoordig voor iedereen toegankelijk zijn was dat in het begin van de vorige eeuw niet zo. Trampolines waren uitsluitend bedoeld voor circusartiesten. De eerste trampoline springer was Du Trampolines. Als trapezewerker liet hij zich op het een zelfgemaakt net vallen, waardoor hij zo omhoog sprong en salto’s maakte. Zijn acht werd een groot succes in Frankrijk. Niet alleen de Fransen waren een fan van Du Trampolines, De franse artiest viel ook op bij de Amerikaans George Nissen die uiteindelijk werd met het maken van de allereerste trampoline.

George Nissen

De in 1914 geboren George P. Nissen, was op de middelbare school een enthousiaste turner. Hij kwam voor het eerst in aanmerking met trapezeartiesten in het circus. Deze artiesten maakten met behulp van de elasticiteit van hun netten, extra trucjes zoals de salto of spagaten in de lucht. In 1926 ontstond er in  de Verenigde Staten een groepering die trampolinespringen een tot een officieel onderdeel van de gymnastieksport wilde benoemen. Nissen was daar ook een groot voorstander van. Bij de vormgeving en lesmethode van turnen, leverde George Nissen een grote bijdrage. Enkele voorbeelden zijn onder andere dat Nissen samen met zijn toenmalige turncoach een trampoline uit hoekijzer, een bed van doek en rubberen veren maakten. Met zijn zelfgemaakte trampoline vermaakte Nissen in 1934 op een zomerkamp, wat uitmondde tot een groot succes. Zijn zelfgemaakte trampoline was daarmee het prototype trampoline van het soort trampolines die we tegenwoordig hebben.

Officiële sport

In 1937, na afronding na de afronding van zijn studie bedrijfskunde, reisde Nissen samen met twee vrienden door de Verenigde Staten en Mexico. Nissen en zijn vrienden traden op bij beurzen en kermissen. In Mexico kwam George Nissen voor eerst in aanmerking met het woord trampoline, wat in het in Spaans springplak betekende. Zodoende werd de naam trampoline of in het Engels trampolin een feit. Het trampoline was door de introductie door Nissen alleen populair bij schoonspringer, maar in verloop van tijd werd het steeds populairder met als hoogtepunt de Olympische Spelen van Sydney in 2009. Op deze Olympische Spelen werd trampolinespringen namelijk officieel een discipline binnen de gymnastieksport.