Winkelverkenner
Verbouwen

Een korte historie van schroeven en spijkers

In het Openluchtmuseum in Arnhem kun je ze bewonderen en zelfs kopen: Handgemaakte stalen spijkers. Door een smit op een heet vuur gesmeden. Deze stalen spijkers hebben honderden dienst gedaan bij het samenstellen van houten gebouwen. Toch was het schroefmechanisme ook toen al bekend. Al 350 jaar voor Christus heeft Archytas van Tarentum het schroefdraad heeft uitgevonden. Dit werd toen nog niet gebruikt voor het vastzetten van houten gebouwen maar had wel andere handige toepassingen.

Met het principe van schroefdraad kun je 2 delen tegen elkaar aan zetten. Dit kan met minimale inspanning door de vorm van de draad. Met schroefdraad op een stalen pin kun je dan bijvoorbeeld ook heel goed persen. De Grieken Romeinen gebruikte schroefdraad om olijfolie uit olijven te persen. Een andere toepassing van schroefdraad is het verplaatsen van water. Met behulp van een grote schroef kon zo land worden geïrrigeerd.

Het produceren van schroefdraad op een ijzeren nagel was lange tijd voorbehouden aan ambachtslieden. Pas in 1760 patenteerden  J en W Wyatt in de VS een manier om het draad er industrieel op te zetten. Al snel werd duidelijk dat het belangrijk is om standaarden te hanteren voor het schroefdraad. Bij afwijkende vormen en afstanden van het draad zou je anders nooit schroeven kunnen uitwisselen. Uiteindelijk is besloten dat het schroefdraad een 60 graden hoek moet hebben. De afstand van een tand tot de volgende is 2x de dikte van de kop van 1 tand. De Engelse hebben een iets andere standaard waarbij de hoek 55graden is en de afstand en diepte van de groeven op andere wijze worden bepaald. In 1948 werd door de VS, Canada en de UK afgesproken dat ze het Metrische draad gingen hanteren. Hierbij is de schuinte tussen 2 groeven 60 graden en is de diepte (d) en de radius van de bodem tussen 2 groeven bepaald door:

d = 0.54127 X afstand tussen 2 groeven

r = 0.14434 X afstand tussen 2 groeven

Tolerantie

Naast deze basisbepalingen kwamen er ook regels voor tolerantie. Dit was uiteraard niet alleen van toepassing op de schroeven en bouten die in de VS werden gebruikt. Ook de schroeven en bouten in Europa werden volgens afspraak op uniforme wijze geproduceerd. De moderne houtschroeven die tegenwoordig worden gebruikt hebben soms ook een snelle wikkeling. Hiermee kom je met minder schroefbewegingen sneller in het hout. Dit bespaard op accucapaciteit. Daarnaast zijn er nog slimme opties zoals, zelfborende schroefkoppen en schroefkoppen met een klein beetje smeer op de kop.

Daanco bevestigingsmiddelen levert tal van schroeven en zagen en ander bevestigingsmiddelen. Bent u voor een specifieke toepassing op zoek naar een speciale schroef? Daanco kan dit voor u regelen. Bezoek daarvoor de website of neem contact op. U kunt bij Daanco terecht voor diverse soorten schroeven, zoals potdekselschroevenhardhoutschroevengipsplaatschroevenzelfborende schroeven, etc.

https://www.daancobevestigingsmaterialen.nl/