Winkelverkenner
Image default
Dieren

Het meest comfortabele zadel voor jou en je paard kiezen

Je paard is je beste vriend. Bij het kiezen van een goed zadel moet je dus net zoveel rekening houden met het comfort van je paard als met je eigen comfort. In de ruiterij zijn er veel verschillende zadels verkrijgbaar dus hoe kies je het zadel dat bij jullie past? Meer uitleg in dit artikel!

De verschillende typen zadels

Met welk doel koop je een zadel? Oftewel, wat doe je het meest met je paard? Zo zijn er speciale dressuur- en springzadels verkrijgbaar die qua zit behoorlijk van elkaar verschillen. Ben je meer een casual ruiter of doe je graag zowel aan springen als aan dressuur? Kies dan voor een veelzijdigheidszadel. Deze zijn in een breed scala verkrijgbaar en zitten wat opbouw betreft tussen dressuur en springzadels in.

Maar dan ben je er nog lang niet! Er zijn speciale boomloze zadels die extra flexibiliteit bieden. Westernzadels voor dito wedstrijden. En eventingzadels, speciaal voor deze tak van sport. En niet alleen verschillen deze zadels van elkaar, ook onderling zijn er verschillen binnen één categorie. Vanwege deze verschillen is het altijd aan te raden om langs een zadelpasser of ruitersportzaak te gaan voor advies.

Het belangrijkste bij het kiezen van een zadel

Los van het type zadel dat je kiest is het allerbelangrijkste bij het maken van je keuze dat het zadel een perfecte pasvorm heeft. Een slecht passend zadel zit niet lekker en bovendien kan je paard er rugklachten van krijgen. Sommige merken, zoals Erreplus, bieden daarom ook maatwerk aan zodat je zeker bent van een zadel dat perfect de lijnen van je paard volgt.

Aan welke prijscategorie zit je te denken?

Tot slot is je budget natuurlijk ook belangrijk. De prijsverschillen zijn namelijk enorm! Met een beetje mazzel kun je een goedkoop tweedehands zadel kopen voor rond de €100,-. Maar dat kan oplopen tot enkele duizenden euro’s wanneer je gaat kijken naar specifieke sportzadels die op maat zijn gemaakt. Ook hierbij is het dus aan te raden om je te laten adviseren door een specialist.