Winkelverkenner
Image default
Particuliere dienstverlening

Hoe is de premie van je overlijdensrisicoverzekering opgebouwd?

Voor een verzekering moet je uiteraard premie betalen. Maar hoe die premie is opgebouwd is vaak niet helemaal duidelijk. Waarom betaalt de een meer dan de ander? Op basis van welke voorwaarden? Daarom worden hieronder puntsgewijs de onderdelen benoemd waar je premie uit op is gebouwd. Hoe hoog je premie precies is hangt natuurlijk af van de verzekeraar die je kiest maar met de informatie uit dit artikel weet je in ieder geval globaal waar je op kun letten bij het afsluiten van een levensverzekering.

Deze 4 punten bepalen je premie

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Een premie wordt bepaald door de volgende zaken:

  • De hoogte van het bedrag waarvoor je de verzekering afsluit
  • Je leeftijd
  • Je medische achtergrond (maar ook of je overgewicht hebt of rookt)
  • De looptijd van de verzekering

De hoogte van je premie wordt dus mede bepaald door je gezondheid. Oftewel de kans op overlijden. Hoe meer factoren die er statistisch gezien toe kunnen leiden dat je binnen de gestelde periode komt te overlijden, des te hoger je premie.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten doe je altijd voor een vaste periode en een vast bedrag. Wanneer je in deze tijd komt te overlijden keert je verzekering dit bedrag uit aan je nabestaanden. Deze levensverzekering betaalt dus alleen uit wanneer je binnen de looptijd komt te overlijden.

Bekijk de voorwaarden goed

Naast de zaken die je premie bepalen zijn er nog een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zo kun je sommige levensverzekeringen afkopen met teruggave van de betaalde premie. Ook kun je een overlijdensrisicoverzekering koppelen aan je hypotheek. Dit betekent dat met het verzekerde bedrag in geval van overlijden eerst de restschuld op de hypotheek wordt afbetaald. Zo zorg je ervoor dat nabestaanden gewoon in het huis kunnen blijven wonen wanneer jouw inkomen wegvalt.

Gerelateerde artikelen

Kunststof kozijnen zijn in!

Gaat u op reis? Zo verdient u bij met een opslag!