Winkelverkenner
Image default
Bedrijven

Lampen opstellen in de kweektent

Te veel licht in een kweektent kan bij planten onherstelbare schade toebrengen. Dit geldt ook voor een gebrek aan licht. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je het beste de lampen in je kweektent op kan stellen.

Licht en de kweekruimte

Over het algemeen is 400 tot 600 Watt per meter voldoende licht in een kweektent. Toch is het niet verstandig om zoveel mogelijk lampen in de kweektent te proppen. Het is namelijk zo dat hoe meer lampen je erin hangt, hoe warmer het in de tent zal worden.

Toch is het belangrijk om de planten van de juiste verlichting te voorzien. Bij te veel licht bestaat het risico op beschadiging. Bij te weinig licht komt er niet voldoende licht bij het onderste deel van de planten.

Door een lamp van 600 Watt extra toe te voegen aan je kweektent kan de temperatuur daarin al aanzienlijk verhogen. Daarom kan je in een kweektent het beste kiezen voor ledlampen. Deze geven veel minder warmte af.

Het aantal planten

Het ligt uiteraard een beetje aan het formaat van je kweektent. Verder is het maar net hoeveel planten je er zelf graag in kwijt wilt. In een kweektent van een vierkante meter kan je ongeveer 16 planten kwijt.

Dit heeft ook weer te maken met de grootte van de plant. Van hele grote planten kan je er natuurlijk aanzienlijk minder kwijt in een krappe kweektent. Wil je deze planten toch gaan kweken, dan kan je het beste kiezen voor een kweektent die groter is.

Lampen en de juiste fonische druk

Midden in de zomer bereikt de zon de aarde met een zonnestand van rond de 45 graden een fotosynthetisch vermogen van tussen de 1200 en 2000 PPFD. Een groot aantal planten heeft echter al genoeg aan een hoeveelheid tussen de 200 en 400 mol. Dit kan variëren in de bloeifase.

Planten kunnen in bepaalde gevallen heel veeleisend zijn. Te veel fotonische druk zou schade aan de planten kunnen veroorzaken. Het is dus van belang om per soort plant de juiste hoeveelheid licht in je kweektent te hebben.

Hoeveel licht heeft jouw kweektent nodig?

Om te kunnen bepalen hoeveel licht je in je kweektent nodig hebt, vermenigvuldig je de lengte ervan met de breedte. Zo kan je heel eenvoudig het kweekoppervlak berekenen. Vervolgens vermenigvuldig je dit getal met de vereiste PPFD-waarde.

Laten we als voorbeeld nemen dat je kweektent 250 is en 80 cm breed. Je teeltoppervlak is dan 2,5 x 0,8 is 2 vierkante meter. Wil je hier twee vierkante meter bloeiende planten in plaatsen die een PPFDwaarde hebben van 500 mol, dan heb je simpel berekend 1000 mol nodig.

Om het benodigde wattage te kunnen berekenen, deel je het resultaat hiervan door de PPDF per watt aan licht. Voor Ledlampen geldt dat ze per wattage genoeg licht geven voor:

  • 120 W = 0,5m2
  • 200 W = 0,8m2
  • 280 W = 1m2
  • 350 W = 1,5m2