Winkelverkenner
Image default
Bedrijven

Wat je moet weten over gordijnen

Gordijnen zijn een erg populair soort raamdecoratie. Je ziet ze terugkomen in veel woningen en interieurstijlen. Toch kan het lastig zijn om de juiste gordijnen te kiezen voor jouw interieur. In deze blog lees je een aantal dingen die je moet weten over gordijnen om de juiste keuze te kunnen maken!

Verschillende soorten gordijnen

Er bestaan verschillende soorten gordijnen. Voordat je gordijnen gaat uitzoeken is het handig om te weten welke soorten dit zijn.

Allereerst hebben we de verduisterende gordijnen, ook wel overgordijnen genoemd. Deze gordijnen houden al het licht van buiten tegen. Zo kun je dus een hele ruimte verduisteren. Dit is ideaal voor in bijvoorbeeld de slaapkamer. Je slaapt het beste in een donkere ruimte en een goede nachtrust is erg van belang!

Daarnaast heb je de inbetween gordijnen. Deze worden ook wel lichtdoorlatende gordijnen genoemd. Deze soort gordijnen filteren het licht van buiten. Hierdoor heb je nog wel wat natuurlijk licht naar binnen schijnen en ze houden de inkijk tegen.

Als laatste heb je vitrage. Deze gordijnen worden ook wel glasgordijnen genoemd. Vitrage is transparant. Dit zorgt ervoor dat het lastiger is om van buiten naar binnen te kijken, maar kun je nog wel van binnen naar buiten kijken. Deze gordijnen filteren het daglicht en verzachten de felle zonnestralen.

Kamerhoog of kamerbreed

Je kunt kiezen uit kamerbrede of kamerhoge gordijnen. Misschien heb je hier nog nooit van gehoord. Bij kamerhoge gordijnen worden er geen banen aan elkaar genaaid. Het gordijn bestaat hier uit één stuk stof. Bij kamerhoge gordijnen zie je dus geen naden in de stof. Bij kamerbrede gordijnen is de stofbreedte beperkt. Hier worden de losse stoffen aan elkaar genaaid. Je krijgt dus verticale naden op de plekken waar de gordijnbanen aan elkaar zijn gemaakt.

De juiste kleur

Als je nieuwe gordijnen koopt is het belangrijk dat je kiest voor de juiste kleur en stof die goed past bij je interieur. Is je interieur erg rustig? Dan kun je kiezen voor een heftigere kleur. Je kunt er dan ook voor kiezen om voor gordijnen te gaan met een motief. Zo maak je raamdecoratie een echte eyecatcher in je interieur! Heb je al een vrij druk interieur met veel kleuren? Dan kun je het beste kiezen voor een basic kleur voor je gordijnen. Je loopt anders het risico dat je interieur te druk wordt en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Gemakkelijk te combineren

Gordijnen zijn erg makkelijk te combineren met andere soorten raamdecoratie. Je kunt ervoor kiezen om gordijnen met gordijnen te combineren. Verduisterende gordijnen zijn namelijk gemakkelijk te combineren met vitrage. Een andere populaire combinatie is gordijnen gecombineerd met rolgordijnen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je een ruimte nog extra kan verduisteren. Je hebt nog meer invloed op je privacy. Daarnaast zijn gordijnen nog met veel meer soorten raamdecoratie te combineren. Het is maar net wat je zelf het mooiste vindt.

Als het goed is weet je nu wat meer over gordijnen en waar je op moet letten als je wilt kopen. Kijk voor meer informatie over gordijnen op www.ilumio.nl.