Winkelverkenner
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over het inhuren van een advocaat

Het kan zo zijn dat het erg duidelijk is dat je een advocaat nodig hebt. Zo kun je er, bijvoorbeeld wanneer je door de rechtbank wordt gedagvaard, voor kiezen om een advocaat in te huren. Ook wanneer je gearresteerd bent, is het in de meeste gevallen verstandig om een advocaat in te schakelen. Er zijn echter ook momenten waarop het minder duidelijk is of jij nou echt een advocaat nodig hebt. In dit artikel kun je meer vinden over wanneer je een advocaat kunt inhuren en wat hierbij komt kijken.

Het inhuren van een advocaat

Er zijn erg veel situaties waarin je een advocaat kunt inschakelen. Zo kan het voorkomen mensen meer duidelijkheid nodig hebben over de situatie waarin zij zich bevinden. Als dit bij jou het geval is, kan het erg aantrekkelijk zijn om een advocaat om advies te vragen. Op basis van de ervaring die een advocaat heeft, kan hij of zij je advies geven over wat het meest verstandig is om te doen. Het is namelijk niet altijd even duidelijk of je nou actie moet ondernemen of niet. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan zaken als een contactverbod aanvragen. Het is vaak nogal onduidelijk of er genoeg is gebeurd om een zaak als deze te winnen. Wanneer jij een advocaat in wilt schakelen, is het wel verstandig om te kijken naar het gebied van expertise van de advocaat in kwestie. De meeste advocaten zijn namelijk vooral bezig met een bepaald soort zaken. Meestal specialiseert een advocaat zich op een bepaald rechtsgebied.

Wat heb je over voor rechtsbijstand?

Het is niet verplicht om een advocaat in te huren. Er zijn mensen die ervoor kiezen om dit niet te doen, omdat ze denken dat ze geen rechtsbijstand nodig hebben. Wel is het in dit geval belangrijk dat je weet wat er allemaal komt kijken bij jouw zaak. Ook kan het zo zijn dat jij je geen rechtsbijstand kunt veroorloven. Wanneer jij een huurachterstand hebt, is de kans bijvoorbeeld groot dat jij het liefst zo min mogelijk aan een advocaat kwijt wilt zijn. Als dit bij jou het geval is, is er ook een mogelijkheid om een pro deo advocaat in te schakelen. Dit is een advocaat die jij voor een laag tarief kunt inhuren als je een laag inkomen hebt.