Winkelverkenner
Image default
Wijn

De topjaren van Franse wijnsoorten

Frankrijk staat bekend als een van de oudste wijnbouwlanden ter wereld. Als wijnland, uit de Oude Wereld, vind je door het hele land heen uiteenlopende wijnsoorten. Dit is mogelijk omdat het land beschikt over een breed scala aan duiven. Ondanks dat je op vele plekken heerlijke wijnsoorten kunt vinden, denken de meeste aan twee of drie regio’s. De beste Franse wijnsoorten reiken veel verder dan Bordeaux, Bourgondië en Champagne. 

Franse wijnsoorten

Of je nu op vakantie bent in Frankrijk of er doorheen moet rijden, op het Franse platteland zijn de groene wijngaarden met rijen en rijen druiven niet te missen. Wat een lust voor het oog. Momenteel teelt Frankrijk ongeveer 11% van de wijndruiven in de wereld. De wijndruiven worden geteeld op ongeveer 2 miljoen hectare land, verspreid over Frankrijk. Met deze enorme oppervlakte aan wijndruiven is de productie hoger dan in Spanje of Italië. Met een wijnvoorraad van 5 miljoen liter is de Franse wijnproductie 17,5% van het totaal. 

Benaming van de wijn

Wanneer je een fles Franse wijn koopt dan is het je misschien al opgevallen dat de wijn genoemd wordt naar de regio en/of subregio waar ze vandaan komen. Dit is bijzonder omdat je vaak ziet dat een wijn zijn naam krijgt van de gebruikte druivensoort. Daarnaast zitten strenge regels verbonden aan het mengen van druivensoorten. Zo heb je hier als wijnboer niet volledig de vrije ruimte in. De Franse wet schrijft voor welke druivensoorten gemengd mogen worden in wijnen met een benaming.

Wijnregio’s en topjaren

Bordeaux

De meest bekende Franse wijnregio is Bordeaux met wijnsoort Cabernet Sauvignon-Merlot melanges. Hier worden andere druiven aan toegevoegd als Petit Verdot, Cabernet Franc, Carménère en Malbec. Misschien komen een aantal bekend voor. Met krachtige en gedurfde smaken an donker fruit, pruimen en chocolade zijn de rode Bordeauxwijnen wereldwijd geliefd. Wil je een goed wijntje kiezen uit Bordeaux? Dan zit je goed met wijnen uit 2005, 2008, 2009 en 2010. 

 

Bourgondië 

Naast Bordeaux is Bourgondië een regio dat bekend staat om Franse wijnsoorten van wereldklasse. Met name de Pinot Noir staat bekend als een diep paarse wijn met aroma’s van pruimen, tabak, aarde en donker fruit. Ondanks de zware aroma’s staan de wijnen bekend als delicaat en subtiel. Laat de de smaken van de Pinot Noir zich ontvouwen terwijl de de wijn in je mond houd. Bourgondië heeft wat minder topjaren dan andere wijnregio’s in Frankrijk. Wil je toch een goede Pinot Noir? Pak er een uit 1999, 2003, 2005 of 2009.

 

Champagne 

Een wijngebied dat maar wat bekend staat om de mousserende wijnen. Maar niet zomaar mousserende wijnen. Deze Franse wijnsoort wordt gemaakt in de methode champenoise. De wijnen bevatten mousserende blends of enkelvoudige variëteiten van Pinot Noir en Chardonnay druiven. Bijzonder aan deze wijnstreek is dat slechts wijnen uit de Champagnestreek wettelijk als Champagne bestempeld mogen worden. Omdat champagne uit één regio komt is het goed om te weten wat de topjaren waren. Zo ben je ervan verzekerd dat je jezelf trakteert op een uitstekende fles bubbels. Topjaren voor de Champagnestreek zijn 1999, 2000, 2002 en 2004. 

 

Rhône 

Als aangegeven zijn er meerdere wijnstreken die bekendstaan om hun topwijnen. Deze wijnen staan bekend om hun pittig karakter met hints van rook en weelderige fruitsmaken. Hier komen wijnen vandaan die worden gebruikt in blends voor onder andere Syrah, Marsanne en Roussanne om tot rustieke, pittige en krachtige rode wijnen te komen. Goede wijnjaren in deze regio zijn 2005, 2007, 2009 en 2010. 

Franse wijnsoort selecteren 

Dit klinkt allemaal mooi. Toch kan het overweldigend zijn om een wijn uit een populaire Franse wijnstreek te selecteren. Als hulp bij het maken van de keuze kun je het volgende overwegen:

  • Uit welk jaargang komt de wijn? Voor alle wijnen is bekend welke jaren goed waren. Zo is de kans dat de wijn die je selecteert goed van smaak is. 

  • Lees de wijnrecensies van gerespecteerde bronnen om erachter te komen of het een kwaliteitswijn betreft. 

  • Ga eens naar een lokale wijnwinkel en vraag om aanbevelingen. Dit zijn vaak wijnliefhebbers en kunnen vaak wat meer vertellen over de wijn en welke Franse wijnsoort het beste bij jou past.

 

https://www.vinify.nl/wijnlanden/franse-wijn

Gerelateerde artikelen

Zin in een rode wijn? Bestel online!

Wijn bestellen voor beginners

Mijn ervaring met Hugo Wijn