Winkelverkenner
Image default
Energie

Hoe kun je btw op zonnepanelen terugvragen?

Je hebt je zonnepaneel gekocht en nu maak je je op voor je btw teruggaaf zonnepaneel. In het begin raak je in de war of je überhaupt je terugbetaling kunt claimen. Nadat je hebt geraden dat je het kunt, sta je op en pak je je documenten om weer te gaan zitten als het besef je raakt. Je weet helemaal niet hoe je je btw moet terugvragen. Hoewel je slechts 5% van je btw op zonnepanelen hebt betaald, moet je vastbesloten zijn om deze terug te vorderen. Als je de 5% btw terugvordert, krijg je niet alleen je geld terug, maar kun je dat geld ook gebruiken voor andere dingen.

Hoe werkt de btw?

Ten eerste moet je jezelf uitrusten met kennis over hoe btw werkt. Standaard btw werkt als volgt: wanneer mensen diensten en goederen van de overheid kopen, rekent de Rijksoverheid Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Btw wordt betaald door degenen die diensten en goederen leveren, maar de mensen die ze kopen, moeten btw betalen. De standaard btw is 21%. Bij ‘energiebesparende producten’ zoals de zonnepanelen die je hebt gekocht, moet je ook 21% betalen, maar dit bedrag krijg je terug als je er voor in aanmerking komt. Je kunt op je locatie informeren of onderzoeken of je in aanmerking komt voor btw. Er zijn specifieke landen of plaatsen waar er specifiek beleid is over btw-teruggave van zonnepanelen. De andere optie is om de winkel waar je het koopt te vragen naar de btw-teruggave en het exacte proces voor teruggave.

Hoe krijg je BTW terug?

Meestal zijn er plaatsen waar je elk kwartaal een btw-aangifte moet invullen om de btw terug te krijgen. Je kunt het btw-aangifteformulier op een specifieke website invullen en invoeren hoeveel btw je hebt betaald voor goederen en diensten, zoals zonnepanelen. Deze kun je terugvorderen. Ben je zzp’er dan kan je de btw op zonnepanelen terugvragen in de btw-aangifte die je al doet voor je onderneming. Of je nu zonnepanelen gebruikt voor je bedrijf of voor je huis, het maakt niet uit. De meeste mensen nemen echter deel aan btw-regelingen waarbij ze maar één keer btw-aangifte doen om hun btw-teruggave te krijgen. Als je een van hen bent, kun je ontspannen terwijl je wacht op je btw-teruggave. Houd er rekening mee dat je elk kwartaal je btw-aangifte moet betalen en indienen. Als je al eerder btw op zonnepanelen hebt teruggevraagd, dan heeft je Belastingdienst je allang geregistreerd. Met deze registratie kun je op je gemak btw-aangifte doen en je btw terugvragen. Hoewel het misschien veel werk lijkt, voel je je zeer voldaan als je jouw btw-teruggave op je zonnepanelen krijgt.