Leren hanglampen

Leder zouden we tot voor kort toch nooit met landelijke lampen of andere soorten lampen geassocieerd hebben? Buiten leren zetels moet je al ver gaan zoeken wil je andere dagdagelijkse interieurinrichting in leer vinden. Leer doet ons denken aan landen als Marokko. Daar zie je lederen poefs, lederen drinkzakken en andere gebruiksvoorwerpen in leer. En plots komen dan bij ons de leren hanglampen opdagen! Wat een nieuwigheid in de verlichtingswereld. Het prettige is dat je leer ook al ziet bij vloer- en tafellampen. Je kan dus perfect gaan combineren.

De meeste bekende vorm van een leren hanglamp is de klokvormige of schotelvormige lampenkap die eenvoudig aan de elektriciteitsdraad bevestigd is. Het leer is meestal donkerbruin of soms ook rood. De binnenkant is metaalkleurig (nikkel). Er kan aan de onderkant ook nog wel een rooster of draadstructuur bevestigd zijn. Het licht dat deze lamp produceert is heel zacht. De lampenkap is volledig gesloten waardoor het licht heel gericht naar beneden schijnt. Op zich een heel eenvoudige hanglamp dus, maar door zijn materiaal toch heel bijzonder. Leer straalt warmte uit en vooral ook klasse. Het is toch wel nét iets anders dan metaal of kunststof.

Uitzonderlijk vind je ook de Marokkaans geïnspireerde lampenkappen in leer. Zij vertonen uitgesneden motieven waardoor het licht sprookjesachtig in de kamer gestuurd wordt. Ze doen heel oosters aan, maar kunnen toch ook in onze gewone interieurs passen. Kalfsleren lampen zijn dan weer een andere variant. De lampenkap bestaat uit verschillende leersoorten. Er wordt een combinatie gemaakt van donkere en lichtere stukken leer die opvallend aan mekaar genaaid zijn.

Zelfs in de vintage interieurinrichting komen leren lampen voor. Een voorbeeld hiervan is een hanglamp met exact de vorm van een Arabische tajine stoofpot: onderaan een brede platte schotel met daarbovenop een naar boven toelopende kegelvorm. Misschien is deze vorm wel bewust gekozen om het Arabische karakter nog te bevestigen.

Ontwerpers van verlichting moeten steeds maar nieuwe dingen uitdenken en uitwerken. Leer is vast en zeker één van de nieuwe materialen die zich nog gaan verder doorzetten in de verlichtingswereld. Het is zo stijlvol, straalt klasse uit en heeft een heel warme look. Ik zag onlangs een ontwerp van een hanglamp met een kunststof lampenkap. De ophanging van deze lamp was gewoon een lederen (broeks)riem. Dit om maar te zeggen dat leer zijn intrede doet in de verlichting!

Website bezoeken