Winkelverkenner
Image default
Gezondheid

Verschillende feiten over propolis die je moet weten

Propolis tinctuur is sterker en krachtiger dan propolis-extract. Het is gemaakt van pure alcohol die wordt gebruikt om de hars te extraheren. De natuurlijke propolis is gemaakt van was, bloemknoppen, stuifmeel en essentiële oliën. Van dit materiaal wordt vertrouwd dat het schimmels en bacteriën kan doden. Bijen gebruiken propolis om hun netelroos te beschermen tegen andere micro-organismen. Dus gebruiken ze propolis om het oppervlak van hun netelroos te bedekken. Omdat ze dit voordeel kenden, begonnen mensen al duizenden jaren geleden propolis te gebruiken voor geneeskrachtige eigenschappen. Het oude Egypte gebruikte dit bijenproduct om wonden te genezen. Bovendien gebruiken Indiërs het om gedroogde vis en vlees te bewaren. In de moderne tijd wordt propolis gebruikt voor medicinale doeleinden.

 

De samenstelling van propolis

Propolis tinctuur bevat verschillende natuurlijke ingrediënten en verbindingen. Het bestaat uit harsen en aromatische zuren. Daarnaast bevat het ook veel vitamines en mineralen. Het bevat ook flavonoïden en lipoïden. Propolis wordt door veel mensen vertrouwd als een effectieve stof om bacteriën en schimmels te bestrijden, omdat het een antibacterieel middel bevat. De belangrijkste componenten van propis zijn hars, was, bloempollen en fenolen. Hars dient als ontsmettingsmiddel. Bovendien bevat was zuren en vetrijke alcoholen. Het bloempollen bevat verschillende voedingsstoffen zoals aminozuren, minerale zouten en vitamines. Dan dienen fenolen als antiseptisch middel.

 

Het gebruik van propolis

Propolis is een effectieve stof die een kalmerend effect heeft op griepachtige symptomen, keelpijn, tandvleesaandoeningen, kiespijn en zweertjes in de mond. Dit bijenproduct kan worden geconsumeerd of gebruikt voor het externe deel van het lichaam. Wanneer je last hebt van koortsblaasjes, helpt propolis je om de pijn te verminderen en deze ziekte sneller te genezen. Sommige onderzoeken leggen uit dat het regelmatig consumeren van propolis je helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit bijenproduct wordt dus aanbevolen voor mensen met diabetes. Bovendien kan propolis worden gebruikt om de zweren en ontstekingen in je mond te genezen.

 

Bijwerking van propolis

Voor normale mensen zal het consumeren van propolis geen bijwerkingen veroorzaken, maar sommige mensen kunnen allergisch zijn voor propolis. Voordat je bijenproducten gebruikt, met name propolis, moet je een eenvoudige test doen om vast te stellen of je allergisch bent of niet. De eenvoudigste manier om allergisch propolis te testen, is door het op je huid te wrijven. Wanneer je huid rood kleurt, betekent dit dat je een allergie hebt. In dit geval mag je dit bijenproduct niet consumeren. Gebruik propolis ook niet voor uitwendig gebruik. Als je twijfelt over het gebruik van dit bijenproduct, is het beter om je arts te raadplegen om hierover te overleggen.