Alles wat je moet weten voor de juiste keuze bedrijfsverlichting

De gezondheid van uw werknemers

De verlichting van uw bedrijfspand of bedrijfshal is een aspect van uw onderneming wat gewoon goed moet werken. Niks is namelijk zo vervelend als een led armatuur die constant knippert of gewoon helemaal niet werkt. Naast mogelijke irritaties die kunnen ontstaan zijn de lichtomstandigheden op uw werkplek ook nog eens zeer belangrijk voor de productiviteit.

Het is zelfs in de Arbowetgeving vastgelegd dat een werkplek voldoende verlicht moet zijn.

Werkplekken die niet of slecht verlicht zijn kunnen zorgen voor hoofdpijn, stress en een hoop andere gezondheidsklachten. U wilt natuurlijk niet dat uzelf of uw werknemers hiermee te maken krijgen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig gespecialiseerde partijen die u als ondernemer goed van dienst kunnen zijn als het gaat om bedrijfsverlichting.

Ondanks dat we verlichting als iets vanzelfsprekends beschouwen heeft het wel degelijk een grote invloed op het welzijn van personen. Licht heeft bijvoorbeeld erg veel invloed op ons ritme. Slechte verlichting zal bijvoorbeeld snel resulteren in vermoeidheid en een slechte eetlust.

Naast het feit of er juiste verlichting wordt gebruikt is ook het type verlichting erg belangrijk.

Niet alle functies binnen een bedrijf vergen namelijk dezelfde verlichting. U begrijpt natuurlijk wel dat bijvoorbeeld een bedrijfshal minder goed verlicht hoeft te zijn dat een kantoor waar veel geschreven wordt. En iemand die bijvoorbeeld ontwerpt op papier heeft natuurlijk weer een hele andere voorkeur qua verlichting dan iemand die de hele dag achter de computer actief is.

Kortom is het soort verlichting dus erg afhankelijk van de persoon en locatie die verlicht moet worden.

Soorten verlichting

Verreweg de meest gebruikte soort bedrijfsverlichting anno 2020 is Ledverlichting.

LED staat voor light emitting diodes, deze kleine diodes stralen licht uit wanneer er spanning doorheen loopt. Ondanks de vaak hoge aanschafprijs wordt er vaak voor ledverlichting gekozen omdat het veel energie bespaart en door een hoger rendement een langere levensduur heeft dan andere soorten verlichting. Naast de ledverlichting zijn gloei- en halogeenlampen de meest verkochte en gebruikte soort verlichting. Bij een gloeilamp loopt er een spanning door een gloeidraai welke vervolgens oplicht. Een halogeenlamp werkt volgens hetzelfde principe, echter is er in dit soort lampen halogeengas toegevoegd waardoor de gloeidraad op een hogere temperatuur ontbrand.

Hierdoor wordt er meer energie omgezet in licht waardoor het rendement hoger wordt, er dus energie bespaard wordt en de levensduur wordt verlengd.

Binnen of buitenverlichting?

Naast de keuze voor het soort bedrijfsverlichting moet u ook rekening houden met de locatie van de verlichting. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat er verschillen zitten tussen binnen en buitenverlichting. Buitenverlichting is vaak stof- en waterdicht en heeft vaak een hogere lichtintensiteit waardoor er dus beter verlicht wordt.

Binnenverlichting is meestal niet stof- en waterdicht en is daarom dus enkel geschikt voor gebruik in uw bedrijfspand.

Mobiliteit

Naast het soort licht is ook de mobiliteit ervan vaak erg belangrijk. Bedrijfsverlichting zal veelal geplaats worden in een showroom of etalage. Het is daarom belangrijk dat u als ondernemer de gehele ruimte van verschillende invalshoeken kunt verlichten, dit allemaal voor een ultieme productpresentatie. Het is daarom belangrijk om goed te kijken met welke verlichting u dit doel kunt bereiken. Een handige tip van ons is om te kiezen voor verlichting op rails, bijvoorbeeld led railspots. Met deze flexibele ledverlichting bent u ervan verzekerd uw ruimte altijd op de juiste manier en van de juiste invalshoek te kunnen verlichten.